International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

SCHRIJVER

Leonor Faber-Jonker

DATUM

30 Sep 2021

Warren Ellis naar Crossing Border 2021 en meer

Covid-19 update
Er zijn veel mooie nieuwe namen bevestigd voor Crossing Border, maar goed om even te beginnen met de meest actuele coronamaatregelen. Crossing Border is een festival met zit- en stazalen en moet daarom plaatsvinden met 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit en het tonen van een coronatoegangsbewijs (CoronaCheck) bij entree. Eenmaal binnen zijn er geen beperkingen voor de bezoekers. Het avondprogramma duurt van 19.00 tot 00.00 (deuren open 18.00).

image in text

Nieuw bevestigd: Warren Ellis
Muzikant en componist Warren Ellis (Nick Cave & The Bad Seeds, Grinderman) komt naar Crossing Border! Op donderdag 4 november wordt hij geïnterviewd in het Korzo Theater. Tijdens de lockdown is Ellis druk aan het schrijven geslagen. Met een opmerkelijk debuut als resultaat: Nina Simone’s Gum. Een verhaal over een stukje kauwgom dat een icoon werd en over de betekenissen die we geven aan objecten en ervaringen.

Over Nina Simone’s Gum
Op 1 juli 1999 gaf Dr. Nina Simone een zeldzaam optreden, dat één van haar laatste optredens in het Verenigd Koninkrijk zou worden. Door ontzag bevangen kroop Warren Ellis na de show het podium op, pakte Simone’s stukje kauwgom van de piano, rolde het in haar podiumhanddoek en deed het in een tas van Tower Records. Het stukje kauwgom vergezelde Ellis twintig jaar lang als een heilige totem en muze, totdat Nick Cave, zijn bandgenoot en goede vriend, hem in 2019 vroeg of hij een bijdrage had voor zijn Stranger Than Kindness tentoonstelling . . . Samen besloten zij de kauwgom in een glazen kistje te plaatsen, alsof het een heilig relikwie betrof. Uit angst dat het zou beschadigen of kwijtraken liet Ellis het in zilver en goud gieten, wat een reeks gebeurtenissen in gang zette die niemand had kunnen voorzien en hem terugbracht naar zijn kindertijd en zijn relatie met gevonden objecten.

Nina Simone’s Gum, in gesprek met Warren Ellis
Donderdag 4 november (extra festivaldag)
Korzo Theater, 20:00

Klik hier voor de kaartjes.

image in text

Meer nieuwe namen!
Bevestigd zijn verder o.a. Auke Hulst, die met De Mitsukoshi Troostbaby Company een aangrijpende roman schreef over verlies, schuld en ouderschap, de Russisch-Vlaamse hiphopartiest Chibi Ichigo die taalkundige en culturele grenzen ondergraaft met haar rauw-poëtische teksten en laidback beats, en de spoken word-artiest Gershwin Bonevacia die komt voordragen uit zijn nieuwe boek Toen ik klein was, was ik niet bang waarin hij terugblikt op een jeugd getekend door dyslexie en racisme.

Woordkunstenaar Manu van Kersbergen komt eveneens naar Crossing Border, samen met het Utrechtse collectief Multibeat. Manu ft. Multibeat deelt het podium met drie spraakmakende spoken word-artiesten: Suehaylee, die in haar kwetsbare, muzikale verhalen zoekt naar waarheid, Guus van der Steen (bekend van o.a. hiphopcollectief KernKoppen) en de Palestijnse door hiphop geïnspireerde Stryder.
Andere nieuw bevestigde spoken word-artiesten zijn Neusa Gomes, die schrijft en spreekt over religie, liefde, haar eigen achtergrond, de natuur en humanisme en Karim Ellouta alias Benzokarim, die zich in zijn teksten beweegt tussen werelden van opgroeien, het nu (dunya), het hiernamaals (akhirah) en het hebben van zowel de Nederlandse als Egyptische nationaliteit.

Dagprogramma 6 november
Voor het dagprogramma zijn de volgende namen bevestigd: dichter, toneelschrijver en performer Edna Azulay die schrijft over seksualiteit, vervreemding en queer utopieën, Levina van Winden, die vorig jaar debuteerde met de vurige dichtbundel Er is een band die rapemachine heet en de 19-jarige Amara van der Elst, die landelijk bekend werd met haar voordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Op zaterdag 6 november treden zij op in The Bookstor Cafe als onderdeel van een middag met dichters en spoken word-artiesten. Meer informatie over programma en tijden binnenkort op de website. Deze locatie is vrij toegankelijk.

Klik hier voor de volledige line-up.

Laatste nieuws

Aankondiging

Murat Isik Presenteert Nieuwe Boek bij BorderKitchen

Aankondiging

Het Crossing Border Kids programma: ons eerste programma voor kids en tieners, en meer!

Aankondiging

Eerste artiesten bevestigd voor Crossing Border 2023