logologo
open button

CROSSING BORDER ANTWERP 2 NOV 2023

arrows

In gesprek met James Birch

type
icon

Saturday November 5, 2022

icon

2:30 PM - 3:30 PM

icon

DAGPROGRAMMA

icon

Kunstmuseum Den Haag

James Birch vertelt over zijn kennismaking op jonge leeftijd met de beroemde kunstenaar Francis Bacon, het idee voor een ​​Bacon-tentoonstelling in de Sovjet-Unie en zijn nieuwe boek Bacon in Moskou.

Na het interview kunt u zich aanmelden voor een mini-museum tour (max. 45 mensen). Samen met een expert gaat u een werk bekijken van Francis Bacon uit de collectie van het Kunstmuseum Den Haag.

Interviewer

Thijs de Raedt

Image for James Birch

Author

James Birch

Het leven van kunst curator James Birch klinkt al net zo onvoorspelbaar als het avant-garde oeuvre van de kunstenaars die hij sinds 1983 in zijn verschillende galeries exposeerde: werk van de Engelse occultist Austin Osman Spare, industriële muziekpionier en voormalig frontman van Psychic TV Genesis P. Orridge en kunst supersterren Francis Bacon en Gilbert & George.

Birch is niet eens zelf kunstenaar. Maar hij had geluk, zoals hij in een interview met The Garden uitlegt: "Mijn ouders waren kunstenaars, mijn broer en zus zijn kunstenaars, ik ben de enige die geen kunstenaar is". Zijn ouders waren bovendien ook bevriend met Francis Bacon, die uitgroeide tot een van de belangrijkste schilders in de moderne kunst. Birch leerde Bacon al op zeer jonge leeftijd kennen. Later volgde hij de kunstenaar vaak op zijn kroegentochten in Soho. Op een avond ontstond het idee om een ​​Bacon-tentoonstelling te organiseren in de Sovjet-Unie.

Zijn nieuwe boek Bacon in Moskou is de meeslepende herinnering aan die zoektocht. Birch werd het middelpunt van de KGB en een duistere cast van politici en functionarissen, maar uiteindelijk bracht hij een zeldzame glimp van de westerse cultuur naar een Rusland in de ban van Perestrojka.

Delen