International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

In gesprek met Zadie Smith

type
icon

Saturday November 4, 2023

icon

21.20 - 22.20

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

Festivaltent The Hideout

Interviewer

Aldith Hunkar

Image for Zadie Smith

Fotograaf:
Dominique Nabokov

Author

Zadie Smith

Zadie Smith, auteur van de bestseller Witte Tanden, heeft zich voor het eerst aan historische fictie gewaagd met Charlatan, een roman die zich afspeelt in 1873 en de verweven verhalen vertelt van een Schotse huishoudster en een voormalige tot slaaf gemaakte uit Jamaica.

De Schotse Mrs. Eliza Touchet is de huishoudster en aangetrouwde nicht van een ooit-beroemde schrijver, William Ainsworth. Ze is overal in geïnteresseerd – literatuur, gerechtigheid, abolitionisme, klasse – en raakt gefascineerd door de beroemde Tichborne rechtszaak, waarin een Australische slager beweert recht te hebben op een flinke erfenis en adellijke titel.

De hoofdgetuige in deze rechtszaak is Andrew Bogle, een man die als slaaf is opgegroeid op de Hope Plantatie in Jamaica. Hij weet dat ieder suikerklontje een menselijke prijs heeft, dat de rijken de armen bedriegen, en dat mensen makkelijker te manipuleren zijn dan ze zelf denken. Wanneer Bogle plots naar Londen wordt gehaald als kroongetuige in een veelbesproken rechtszaak over identiteitsfraude, weet hij dat zijn toekomst alleen veilig is als hij het juiste verhaal vertelt.

Charlatan is een prachtige roman over waarheid en fictie, Jamaica en Groot-Brittannië, fraude en authenticiteit, en het raadsel van anderen.

Smith heeft vijf romans, drie essaybundels en een korte verhalenbundel geschreven. Ze is onder andere bekroond met de James Tait Black Memorial Prize, de Orange Prize voor fictie, de Whitbread First Novel Award en de Guardian First Book Award. Ook is ze genomineerd voor de Booker Prize en de Baileys Women’s Prize voor fictie.

Charlatan

Delen