International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

In gesprek met Tommy Wieringa

type
icon

Friday November 3, 2023

icon

21.25 - 22.10

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

Festivaltent The Hideout

Interviewer

Laura de Jong

Image for Tommy Wieringa

Fotograaf:
Keke Keukelaar 2023

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is een meermalig bekroonde Nederlandse auteur, wiens internationale carrière begon met de verschijning van zijn coming-of-age roman Joe Speedboat in 2005. Zijn werk is over de hele wereld uitgegeven en genomineerd voor meerdere literaire prijzen, waaronder de Internationale Bookerprijs.

Zijn nieuwe, epische roman Nirwana bestrijkt meerdere generaties. Het vertelt de levensverhalen van de gevierde artiest Hugo Adema en zijn grootvader Willem Adema, een mysterieuze man wiens rol in de Tweede Wereldoorlog veel vragen onbeantwoord liet. Aanvankelijk vocht hij aan het Oostelijk Front voor de Duitsers, maar halverwege de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet alvorens een carrière te beginnen in het uitbuiten van natuurlijke bronnen. Wat was hij: held of opportunist?

Dat is de vraag die Hugo tracht te beantwoorden wanneer hij met een gebroken hart terugkeert naar het familielandgoed, waar hij zijn grootvader’s verloren gewaande dagboeken ontdekt met daarin geheimen die de familie lang verborgen heeft gehouden.

De geschiedenis van een grootvader bepaalt onvermijdelijk het heden van een kleinzoon, en samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin de wereld vlamde zoals nooit tevoren.

Delen