International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

In gesprek met Teju Cole

type
icon

Saturday November 4, 2023

icon

12.30 - 13.30

icon

DAGPROGRAMMA

icon

KABK - Royal Academy of Art

icon

€ 10


Interviewer

Mischa Blok

Image for Teju Cole

Fotograaf:
Maggie Janik

Author

Teju Cole

Nigeriaans-Amerikaanse auteur Teju Cole zette zichzelf op de kaart als één van de meest uitzonderlijke en vindingrijke schrijvers van zijn generatie met Elke Dag Is voor de Dief en Open Stad, die onder andere zijn bekroond met de PEN/Hemingway Award en de Internationaler Literaturpreis.

Nu is hij terug met zijn nieuwe roman Trilling; een indrukwekkend en intiem boek dat verkent hoe een betekenisvol leven eruit ziet in een gewelddadige wereld.


Cole creëert een mozaïek van literatuur, muziek, ras en geschiedenis, en vertelt daarmee het verhaal van Tunde, een West-Afrikaanse fotograaf en docent aan een universiteit in Massachusetts. Op een dag vindt hij in een antiekwinkel een klein Afrikaans beeldje dat de winkeleigenaar “authentiek” noemt. De winkel bevindt zich in een historisch huis waarvan de bloederige koloniaanse geschiedenis op een bordje aan de muur wordt vermeld.


Dit incident zet Tunde aan het denken over het Westerse concept van authenticiteit, het verstrijken van de tijd, en hoe gruwelijkheden uit het verleden in verband staan met het heden. Door de ogen van Tunde en anderen wordt een verrassend en essentieel verhaal over menselijke overlevingskracht en de mogelijkheid van geluk tot leven gebracht.

Trilling

Delen