International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

In gesprek met Pankaj Mishra

type
icon

Friday November 3, 2023

icon

20.20 - 21.05

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

Festivaltent The Hideout

Interviewer

Maurits Chabot

Image for Pankaj Mishra

Fotograaf:
Windham Campbell Prize

Author

Pankaj Mishra

Bekroond Indiaas schrijver en essayist Pankaj Mishrah ontleed hedendaags India in non-fictie klassiekers zoals Tijd van woede en Op de ruïnes van het imperialisme, en verkent daarnaast ook de thema’s klasse en economische ongelijkheid in meerdere romans.

In zijn nieuwste roman Heenkomen keert hij terug naar deze thema’s. Het verhaal gaat over Arun, een jongen die ervan droomt om aan zijn familie, het dorpsleven, en zijn lage kaste te ontsnappen. Op het prestigieuze Indian Institute of Technology in Delhi maakt hij twee vrienden die tot alles bereid zijn om succes te behalen. Arun’s vrienden worden dé financiele genieën van hun generatie; hun Gatsby-achtige dromen over privévliegtuigen, geld en seks worden werkelijkheid terwijl ze over de hele wereld jetsetten, zonder dat ze zich beseffen wat de persoonlijke prijs hiervan is.

Het lukt Arun niet om zijn elitaire opleiding in te zetten voor een hogere sociale status. In plaats daarvan besluit hij zijn schrijversdroom na te jagen. Hiertoe trekt hij zich terug in een klein dorp in het Himalaya-gebergte, waar hij samenwoont met zijn oudere moeder en werk vindt als vertaler. Maar wanneer een jonge vrouw, Alia, verschijnt om onderzoek te doen naar een wereldwijd financieel schandaal, zal zijn relatie met zijn vriendengroep nooit meer hetzelfde zijn.

Delen