International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

In gesprek met Antonio Scurati

type
icon

Saturday November 4, 2023

icon

15.30 - 16.30

icon

DAGPROGRAMMA

icon

Koninklijke Schouwburg

icon

€ 10

Interviewer

Emilia Menkveld

Image for Antonio Scurati

Fotograaf:
Mondadori Portfolio

Author

Antonio Scurati

Italiaanse schrijver, columnist en hoogleraar Antonio Scurati boeide heel Europa met zijn boek M: De zoon van de Eeuw, het eerste deel in een tetralogie over de opkomst van het fascisme verteld vanuit het perspectief van diens stichter: Benito Mussolini.

M: De laatste dagen van Europa is het derde deel in de serie. Het zet het verhaal voort in 1938, wanneer Mussolini Adolf Hitler in Italiё ontvangt. Een aantal weken eerder had Hitler de annexatie van Oostenrijk afgekondigd terwijl Mussolini zich voorbereidde op de afkondiging van een ongekend strenge rassenwetgeving. Toch hoopten veel mensen in Italië nog steeds dat de machtslust van de twee staatshoofden vanzelf tot een einde zou komen.

In M: De laatste dagen van Europa recreëert Scurati de angstaanjagende waanzin van Mussolini terwijl hij de laatste dagen beschrijft van een Europa dat niet bleek te kunnen ontsnappen aan het kwaad van totalitarisme. Het is doortastende roman vol waarschuwingen voor onze eigen toekomst.


De Napoletaanse Scurati is hoogleraar Vergelijkende Literatuurwetenschap en Creatief Schrijven aan de IULM Universiteit in Milaan en columnist voor de Corriere della Sera.

Delen