logologo
open button

CROSSING BORDER ANTWERP 2 NOV 2023

arrows

In gesprek met Andrej Koerkov

type
icon

Saturday November 5, 2022

icon

2:00 PM - 3:00 PM

icon

DAGPROGRAMMA

icon

Theater aan het Spui

Andrej Koerkov, de belangrijkste schrijver van Oekraïne, presenteert zijn nieuwe boek Dagboek van een invasie, het indringende verslag van een mens op de vlucht en van een land dat zich met hand en tand verdedigt.

Voor mensen met de Oekraïense nationaliteit is dit event gratis. Graag voor 1 november registreren door een mailtje met voor- en achternaam te sturen naar Mina (mina@crossingborder.nl). Alleen toegang op vertoon van je (gratis) ticket!

Interviewer

Michel Krielaars

Image for Andrej Koerkov

Author

Andrej Koerkov

Andrej Koerkov (1961) werd geboren in Rusland en hij schrijft in het Russisch. Dat zijn moederland zijn thuisland Oekraïne zou binnenvallen, leek hem aan het begin van dit jaar nog ondenkbaar. Hij maakte zelfs plannen voor een nieuwe roman. Tot in februari het luchtalarm boven Kyiv klonk.

Koerkov sloeg hals over kop op de vlucht en uiteindelijk belandde hij bij vreemden in het westen Oekraïne. Ondertussen bleef hij schrijven, want de bizarre nieuwe werkelijkheid moest worden vastgelegd. Hij begon met reizen door Europa als woordvoerder voor het Oekraïense volk.

Zijn nieuwe boek Dagboek van een invasie is het indringende verslag van een mens op de vlucht en van een land dat zich met hand en tand verdedigt, geschreven met Koerkovs typerende scherpe oog voor de absurditeiten van het dagelijks bestaan in een oorlog. Nooit eerder werd het lot van Oekraïne zo indrukwekkend onder woorden gebracht.

Andrej Koerkov (1961) wordt beschouwd als de belangrijkste schrijver van Oekraïne. Hij groeide op in Kyiv, waar hij onder andere japans studeerde. Na zijn studie had hij allerlei baantjes, van gevangenisbewaker, cameraman en redacteur tot aan schnabbels voor de KGB in de jaren tachtig, vanwege zijn kennis van de Japanse taal.

Delen