International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

SCHRIJVER

Theo Paijmans

DATUM

07 Jul 2022

Eerste artiesten dagprogramma, You'll have to scream LOUDER is terug en meer...

image in text

De eerste bevestigingen voor het Crossing Border dagprogramma op 5 november op 9 mooie locaties in Den Haag / De terugkeer van You’ll have to scream LOUDER als avondprogramma op Crossing Border / festivalposter van jubileumeditie gemaakt door beroemde Vlaamse kunstenaar.

Een aantal bijzondere auteurs en dichters is aan het avondprogramma toegevoegd: Johny Pitts, Hernan Diaz, Nisrine Mbarki, Alara Adilow, Lee Bains en Olga Ravn. Michelle Gurevich en Gino Cochise vullen het muziekprogramma aan. Als zwarte Europeaan trok fotograaf en schrijver Johnny Pitts door Europa om in unieke beelden en vertellingen in zijn nieuwe boek Afropean vast te leggen wat het betekent om een Zwarte Europeaan te zijn. Hernan Diaz presenteert zijn nieuwe roman Vermogen, met verschillende verhaallijnen, een Wall Street Tycoon en een aristocrate in het New York van de roaring twenties. De Nederlands-Marokkaanse dichter Nisrine Mbarki komt met haar nieuwe bundel Oeverloos, over een zoektocht naar oerkrachten gevat in prachtige zinnen.
De Somalische dichter Alara Adilow presenteert haar debuutbundel Mythen en Stoplichten, met rauwe en beeldende gedichten over verlangen, gender, queerness en het willen ontvluchten van het lichaam. De uit Alabama afkomstige singer-songwriter, muzikant en dichter Lee Bains draagt delen voor uit zijn poëzie reeks Work Lunch dat in The New Yorker werd gepubliceerd, voor hij het podium opklimt om met kunstenaar en muzikant Lonnie Holley op te treden.
De Deense schrijver Olga Ravn introduceert haar nieuwste boek Het personeel een briljante existentiële nachtmerrie, waarin we leren dat we soms de antwoorden moeten vergeten omdat het juist de vragen zijn die tellen. Michelle Gurevich brengt haar slowcore rock en lo-fi songs vol kwetsbaarheid, romantische vriendschappen en verlangens zonder einde. En als Gino Cochise zijn set speelt, doet hij dat in de vaste overtuiging dat muziek een helend medicijn is.
Meer artiesten worden de komende tijd aan de line-up toegevoegd. Begin september is de line up compleet.
Koop je tickets hier.

image in text

Dit jaar wordt het dagprogramma van Crossing Border uitgebreid naar 9 locaties: Kunstmuseum Den Haag, Zaal 3, BorderKitchen, 3345 records, The Bookstor Cafe, Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten (KABK), Huis van het Boek, Theater aan het Spui en Theater PePijn.

Het dagprogramma bevat interviews met schrijvers, showcases en special events. Topauteurs Leïla Slimani, Raynor Winn en Nino Haratischwili komen alledrie met een nieuw boek. Leila Slïmani presenteert Kijk ons dansen, waarin we haar moeder volgen die op een arme boerderij opgroeide maar de eerste gynaecoloog van Marokko werd. Raynor Winn komt met haar nieuwe boek Landlijnen, waarin ze verhaalt ze over de tot nu toe zwaarste wandeltocht die zij en haar man maakten. Nino Haratischwili zal rond 1 november haar nieuwe boek Het schaarse licht in Nederland presenteren, een aangrijpend verhaal over de vriendschap van vier vrouwen en een prachtige ode aan Tblisi, de hoofdstad van Georgië.
Bryan Washington wordt geïnterviewd over zijn nieuwe boek Lot dat de aanleiding was voor een ontwikkelingstraject voor 13 vertaaltalenten. Bijzonder: elk hoofdstuk van zijn boek werd door een van deze talenten vertaald. Een aantal ervan gaat ook in gesprek met Washington. In hoeverre helpt het als de vertaler affiniteit heeft met culturele diversiteit of de queer community? En wat leert het vertaalproces de schrijver over zijn eigen werk? Vorig jaar was het dagprogramma volledig uitverkocht, dus koop snel je kaarten. Voor het dagprogramma zijn losse kaarten te koop. Tijdens de events is er boekverkoop en worden er signeersessies gehouden.
Koop je tickets hier.

image in text

Get ready voor de terugkeer van You’ll have to scream LOUDER als festivalavond op Crossing Border. De eerste editie vorig jaar was compleet uitverkocht, maar kon door de coronamaatregelen niet doorgaan.

Op 3 november wordt You'll have to scream LOUDER gehouden: een wervelende avond met talent uit Nederland en Vlaanderen: muziek, poetry en spoken word. Locatie is het Korzo Theater: aanvang 20.00. De line-up bestaat ondermeer uit: Babeth Fonchie Fotchind, Jasper Albinus, De Witte Kunst en Esohe Weyden. Dichter Babeth Fonchie Fotchind vertelt over de verborgen kwetsbaarheden van schijnbaar succesvolle, urbane millennials en switcht moeiteloos switchend tussen verschillende taalregisters.
Spoken word artiest en dichter Jasper Albinus maakt met zijn dichtkunst en performances vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar. De Witte Kunst brengt synthpop die verraderlijk frivool aandoet en verpakt is in knotsgekke verkleedpartijen, maar met diepe angsten op de achtergrond. Spoken word artiest en dichter Esohe Weyden presenteert haar dichtbundel Tussentaal waarmee ze dit jaar debuteerde en die genomineerd werd voor de C. Buddingh-prijs. Check hier het volledige programma voor deze avond. Meer artiesten worden de komende tijd aan het programma toegevoegd.
Koop je tickets hier.

image in text

De festivalposter is dit jaar gemaakt door de befaamde kunstenaar Rinus van de Velde. Hij is afkomstig uit Antwerpen, waar toevalligerwijs ook een Crossing Border festival plaatsvindt dit jaar ;) Rinus Van de Velde (1983) woont en werkt in Antwerpen. Zijn praktijk bestaat voornamelijk uit tekeningen die teruggrijpen op een persoonlijk archief van foto's afkomstig uit populairwetenschappelijke tijdschriften zoals National Geographic en uit biografieën van kunstenaars en wetenschappers. De laatste tijd voert hij found footage opnieuw uit of zet hij niet-bestaande scènes op de foto, die hij vervolgens als bronmateriaal gebruikt. Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd in galeries en musea. Aanstaande februari nodigt Museum Voorlinden hem uit voor een bijzondere tentoonstelling.

Rinus Van De Velde

And now what!? ...,
2022
oil pastel on paper 110,1 x 73 cm
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Belettering door Spacebar

Laatste nieuws

Aankondiging

Het Crossing Border Kids programma: ons eerste programma voor kids en tieners, en meer!

Aankondiging

Eerste artiesten bevestigd voor Crossing Border 2023

Nieuws

Optreden Nikos Xanthoulis bij boeklancering Ilja Leonard Pfeijffer