International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

SCHRIJVER

Theo Paijmans

DATUM

14 Jun 2022

PJ Harvey opent Crossing Border op 2 november

image in text


Crossing Border wordt dit jaar gehouden van 2 tot en met 5 november. Extra bijzonder, want het is meteen een jubileumeditie! Crossing Border viert namelijk haar 30ste verjaardag. In deze nieuwsbrief worden de eerste artiesten voor de avondprogrammering aangekondigd, die optreden in het Korzo Theater op 4 en 5 november en op de openingsavond in de Koninklijke Schouwburg op 2 november.
Maar er komt meer aan: het dagprogramma op 5 november en de speciale You’ll have to scream LOUDER avond op 3 november. De eerste artiesten voor die dagen worden begin juli bekendgemaakt.

Na de Haagse editie stappen we in de bus naar Antwerpen waar we op 6 november in de middag doorgaan met een Vlaamse editie in De Studio.

image in text

Beeld: Steve Gullick
Op 2 november is de spectaculaire openingsavond met PJ Harvey. Zij is al bekend als een van de meest getalenteerde songwriters van haar generatie en een muzikaal genie, op deze avond maken we kennis met haar literaire kant. Een uniek evenement, waarbij ze poëzie voordraagt uit haar nieuwe boek Orlam, het resultaat van zes jaar intens schrijven.
Naast haar voordracht wordt ze geïnterviewd door de Britse auteur Max Porter, schrijver van onder andere Verdriet is een ding met veren.

Koop je tickets hier

Festivalprogramma

Dat wordt lastig kiezen op 4 en 5 november met eenmalige optredens van schrijvers uit vele landen. De Duits-Georgische Nino Haratischwili presenteert haar nieuwste boek dat in de week van het festival wordt gepubliceerd, we hebben de eerste Afrikaanse prijswinnaar ooit van de Prix de Goncourt: Mohamed Mbougar Sarr (Senegal) wiens nieuwe roman dit jaar wordt vertaald, uit Duitsland komt Benedict Wells, de schrijver wiens ster met elk boek alleen maar meer omhoog schiet, maar ook Man Booker Prize winnaar Damon Galgut uit Zuid Afrika of de Duits-Amerikaanse illustrator Nora Krug uit hartje The Bronx. Wil je weten hoe jij je rechten en de democratie kunt beschermen, mis haar dan vooral niet.
En wat te denken van Karina Sainz Borgo uit Venezuela, in wiens tweede roman een gezin op de vlucht voor een mysterieuze ziekte. Een bijna mythische vertelling die toch langs de rand van de werkelijkheid en actualiteit scheert. Of de Argentijnse Mariana Enriquez, een van de belangrijkste schrijvers van haar generatie in eigen land, met haar nieuwste magisch-realistische meestwerk waarin we afreizen naar een Buenos Aires waar vermiste kinderen uit de dood opstaan en opgegraven botten een verschrikkelijke vloek herbergen. Of kom luisteren naar Bryan Washington die een van de meest indrukwekkende en verfrissende debuten schreef door te luisteren naar zijn eigen stem. Of ga naar de Argentijnse schrijver Mariana Enriquez die haar nieuwe boek presenteert. Het is één grote magisch-realistische vertelling waarin we tussen het dagelijkse en het bovennatuurlijke pendelen. Uit Nederland de iconen Kees van Kooten en Mustafa Stitou, die taal ziet als een speeltuin en in zijn nieuwe dichtbundel verwondering, religie en science fiction om elkaar heen laat laveren, en het grote talent Thomas Heerma van Voss.

Bestel je tickets hier

Compromisloos


Uitgeverij White Rabbit presenteert een hallucinant programma met de muziek-memoires van Vashti Bunyan, die uitgroeide van vergeten artiest tot huidig folk icoon, Mogwai frontman Stuart Braithwaite, waarvan de titel van zijn boek Spaceships over Glasgow genoeg zegt. Dan zijn er nog de langverwachte memoires van Bez, die met Happy Mondays geschiedenis schreef in het Madchester van de jaren negentig. En Lias Saoudi, de frontman van de meest beruchte band in Engeland, Fat White Family, schreef zijn ervaringen van zich af in een over the top krankzinnige bandbiografie samen met Adelle Stripe, die het treffend samenvat: a drug band with a rock problem’. DBC Pierre één van de meest compromisloze stemmen in de hedendaagse literatuur presenteert zijn nieuw boek, maar samen op het podium met David Keenan? Dat wordt een supernova van epische proporties.

image in text

Lonnie Holley (beeld: David Raccuglia)

Op zijn kop

De eerste artiesten voor het muziekprogramma zijn Lonnie Holley, de man die een lied nooit twee keer op dezelfde manier speelt en nu met een geweldige band op Crossing Border optreedt.
Het Nederlandse Pitou kom in oktober met een nieuw album dat een spectaculair nieuw hoofdstuk is in haar muzikale carrière.
The Delines met Willy Vlautin zette Crossing Border in het verleden al eens op zijn kop. Ze zijn terug, en deze keer met hun beste album op zak. Verder optredens van Kara Jackson, de US Youth Poet Laureate, die op het punt staat haar eerste muziekalbum te releasen en Robocobra Quartet, met hun vlammende mix van jazz en spoken word.
Robin Kester presenteert de duistere droompop van haar nieuwe album This is not Democracy en Jaws of Love, het solo-project van Local Natives oprichter Kelcey Ayer presenteert de nieuwe EP Patricia, een indrukwekkende ode aan zijn moeder.

image in text

Als Karin Slaughter (1971) besluit een nieuwe thriller te schrijven, is hoe ze dat doet al het begin van een spannend verhaal. Ze trekt zich wekenlang terug in een hut ergens in de bossen van Georgia en ziet of spreekt verder niemand, tot het boek af is. Dat recept is inmiddels goed voor een bloedstollende reeks thrillers die meer dan 40 miljoen keer verkocht zijn en in 120 landen worden uitgebracht. Slaughter heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Queen of Crime’.

Bezoekers van deze editie van BorderKitchen krijgen de primeur: Slaughter presenteert haar nieuwste boek Gewetenloos, dat dan net de dag ervoor van de pers is gerold. Uiteraard is het boek te koop en gaat zij signeren na afloop van het interview.

Mis het niet, bestel je ticket hier!

De Russisch-Joodse schrijver Gary Shteyngart (1972) groeide tot zijn zevende op in de schaduw van een enorm standbeeld van Lenin in St. Petersburg, waarna hij zijn geboortestad verruilde voor een New Yorks appartement zonder tv. Een trip naar Praag was de inspiratiebron voor zijn debuut Handboek voor de Russische Debutante (2002).

Op BorderKitchen presenteert Shteyngart zijn nieuwe roman Onze Vrienden, over een divers groepje, waaronder een Russische schrijver, een psychiater, een app-ontwikkelaar en een filmster, die de pandemie in een afgelegen landhuis uitzitten. Oude wonden gaan open en nieuwe romances bloeien op. ‘Een krachtig verhaal over een onwerkelijke tijd’, schreef Salman Rushdie erover. Shteyngarts veelal satirische boeken vielen dik in de prijzen en worden in meer dan dertig landen vertaald.

Koop nu een kaartje!

Laatste nieuws

Aankondiging

Murat Isik Presenteert Nieuwe Boek bij BorderKitchen

Aankondiging

Het Crossing Border Kids programma: ons eerste programma voor kids en tieners, en meer!

Aankondiging

Eerste artiesten bevestigd voor Crossing Border 2023