International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

Europese Literatuurprijs 2023

ABOUT

Bekendmaking winnaars Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste hedendaagse Europese roman in vertaling naar het Nederlands. Zowel de auteur als de vertaler worden gehuldigd om de roman een breder publiek te geven en de essentiële rol van vertalers meer onder de aandacht te brengen.

De uitreikingsceremonie vindt plaats tijdens Crossing Border. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Checkout 19 van Claire-Louise Bennett, vertaald in het Nederlands als Kassa 19 door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

Kassa 19, dat in 2021 verscheen, verkent de kunst van het schrijven in het verhaal van een meisje uit een Londens arbeidersgezin die voor het eerst in de ban raakt van haar eigen verbeelding. Het enthousiasme waarmee ze personages en scenario’s bedenkt wordt geëvenaard door de vreugde waarmee ze haar eigen weg door de wereld baant. Het is Bennetts tweede roman. Haar debuutroman Pond (2015) werd voor meerdere prijzen genomineerd.

De vertalers van het boek, Van Santen en Vosmaer, studeerden aan het inmiddels opgeheven Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam. Hun eerste gezamelijke vertaling, Gezelschap van Samuel Beckett, verscheen in 1985. Sindsdien hebben ze romans uit het Frans, Engels en Afrikaans vertaald, waaronder boeken van Salman Rushdie, Ali Smith en Catherine Millet.

Meer details over de winnaar en de genomineerde titels zijn te vinden op de website van de Europese Literatuurprijs

De prijsuitreiking maakt deel uit van Crossing Border 2023, en zal plaatsvinden op 4 november in het Theater aan het Spui. De deuren gaan om 16.00 open en het programma begint om 16.30. Toegang tot dit evenement is gratis. Als je de uitreiking wilt bijwonen, zijn de tickets kostenloos verkrijgbaar in de Crossing Border ticketshop.

Partners van de Europese Literatuurprijs zijn het Nederlands Letterenfonds, Spui25, De Groene Amsterdammer, Athenaeum boekhandel en Crossing Border.

Interviewer
Ilse Josepha Lazaroms