International literature and music festival

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

Kies de taal

NETHERLANDS

UNITED KINGDOM

GESCHREVEN DOOR

Alara Adilow

(NL)

VERTAALD DOOR

Shimanto Reza

(GB)

Alara Adilow - 1 - Proloog

28 October 2023

Een van de meest bekende persoonlijkheden onder de Somaliërs is Magool: de onvergelijkbare Nachtegaal van de Somalische Muziek, ook wel bekend als Bashir Goth. Halimo Magool (geboren op 2 mei 1948 - 19 maart 2004) stond bekend als een zeer gewaardeerde zangeres binnen de Somalische gemeenschap en werd vaak aangeduid als de Koningin van de Stem. Haar nummers, die vaak een patriottische, ronde, adviserende, bemoedigende en vriendelijke boodschap overbrachten, bezorgden haar de eretitel "Koningin van de Somalische muziek". Bovendien had Magool een bijnaam die werd toegekend vanwege haar uitzonderlijke talent en goede manieren; zij werd liefkozend "Mooie Magool" genoemd. Ze had de unieke capaciteit om hele albums aan materiaal in slechts enkele uren uit het hoofd te leren. Haar diepe, emotionele stem leverde haar uiteindelijk de koosnaam "Hooyadii Fanka" op, oftewel "Moeder van de vakkundigheid”.

Op 25 maart 2004, toen Magool begraven werd te midden van een van de grootste bijeenkomsten voor een begrafenis die Mogadishu ooit had gezien, werd duidelijk dat Magool niet zomaar een beroemdheid was. Ze was niet alleen een beroemde zangeres die op het podium verscheen, het Somalische volk betoverde en daarna weer verdween. Ze betekende veel meer dan dat. Magool was een cruciale figuur geworden in het muzikale bewustzijn van het Somalische volk en werd beschouwd als een nationale culturele schat. Volgens de kunstenaars die ik heb gesproken, was haar stem uniek en niet na te bootsen. Magool had een voorkeur voor volksdansen en danste vaak op bruiloften en feestelijke gelegenheden. Aangezien de muziek nog niet zo ontwikkeld was in het zuiden van Somalië, luisterde ze naar liedjes op de radio in Hargeisa en kreeg ze een enorme passie voor zingen. Ze wilde dolgraag haar zangcarrière in Hargeisa beginnen. In 1961 maakte ze eindelijk de reis.

Halimo Khalif Omar, beter bekend als Magool, arriveerde in 1961 in Hargeisa. Ze kwam oorspronkelijk uit Galkayo, waar ze als serveerster werkte in een theehuis. Radio Hargeisa organiseerde een jury onder leiding van Sugulle om Magool een stemtest te laten doen. Ze stelde zichzelf voor als Halimo Khalif Omar en vertelde dat ze naar Hargeisa was gekomen om haar zangcarrière na te streven. Er werd een wedstrijd georganiseerd om een passende artiestennaam voor Halimo te vinden, met een geldprijs van 300 Somalische shilling (ongeveer $42 destijds) voor de winnaar. De leraar en dichter Yusuf H. Aden Qabile won de wedstrijd met een kort gedicht waarin hij zijn indruk van Halimo's stem probeerde te vangen. Het gedicht bevatte het woord "Magool," wat verwijst naar fris groen blad. Sindsdien stond Halimo bekend als Magool.

Hier zijn de regels van Qabile die de wedstrijd wonnen en Halimo haar kenmerkende artiestennaam gaven:

Net als een bloem

Die ontwaakt door ochtendregen

Verwar haar niet

Met nieuw, fris groen blad.

WAT HEEFT DIT VERHAAL GEÏNSPIREERD?

Meer van Alara Adilow en Shimanto Reza

4 November 2023

Alara Adilow - 3 - Kern

Ik las dat als je een traumatische herinnering hebt en deze niet in taal kunt omzetten, dat het zich dan op een fysieke manier uit. Om pijn en een nare herinnering om te zetten in taal, helpt om ermee om te gaan. Verder doet een trauma ook iets anders, namelijk het creëert stilte, doordat een herinnering of misdaad uit het geheugen wordt gehaald om de zelf te beschermen, verdwijnt het onrecht. In bredere context denk ik dat ik de stilte zie als iets dat literatuur altijd wil ontmaskeren, wil openbreken. Waar die stilte zich ook bevindt. Want literatuur gelooft ook in het geven aan taal, aan datgene waar geen taal aan gegeven kan worden. Los van het schrijverschap, ervaar ik Crossing Border als een entiteit die meewerkt om verzet te bieden tegen stilte, om te laten zien dat de stilte nooit leeg is.

3 November 2023

Alara Adilow - 2

Dus ja, ik was zo van, ik ga niet drinken, echt niet drinken, omdat ik het zo druk had. Maar nu word ik wakker, gelukkig met een kleine lichte kater, maar toch. In ieder geval ben ik wel trots dat ik het tot gisterenavond 10 uur heb volgehouden zonder bier. Nu heb ik een koffie en een sigaret nodig. Wat kan ik over de openingsavond van het festival zeggen? Ewa, ja, je had erbij moeten zijn. Ik arriveerde door de storm passerend, ahhhhh, Crossing Borders mij, aanlegplaats, of is Crossing Border nu juist de echte storm. Een storm op een goede manier, de ontwrichte, de waker, een geschept door kritische stemmen die bij elkaar komen en spreken?

Zie The Chronicles live tijdens Crossing Border 2023