Robert D. Kaplan
Interviewer
Michael Persson

AUTHOR
Robert D. Kaplan
Robert D. Kaplan Special event tijdens de NAVO-top
24 en 25 juni is Den Haag het toneel van de NAVO-top met 45 regeringsleiders en meer dan 8500 ministers, journalisten en andere deelnemers.
Een uitgelezen moment dus voor Crossing Border Festival en Het Nationale Theater om op woensdagavond 25 juni een diepgaand gesprek over de huidige geopolitieke ontwikkelingen te organiseren in de Koninklijke Schouwburg.
Te gast is de befaamde Amerikaanse journalist en politiek schrijver Robert D. Kaplan. Hij wordt geïnterviewd over zijn nieuwe boek Het barre land waarin hij onderzoekt hoe we in deze ogenschijnlijk permanente crisis beland zijn – en welke toekomst ons te wachten staat. Kaplan richt zijn blik op het verleden en op de literatuur, waaronder T.S. Eliots gedicht waaraan de titel is ontleend, om de hedendaagse geopolitieke situatie te duiden. Hij trekt in het bijzonder de vergelijking met de Weimarrepubliek, die met een reeks crises werd geconfronteerd die gevolgen had op het gehele wereldtoneel. Rondom dit interview zijn korte uitvoeringen te zien van onder meer de prijswinnende actrice Yela de Koning.
Robert D. Kaplan is de auteur van meer dan twintig boeken over buitenlandpolitiek en reizen, waaronder De wraak van de geografie en Moesson, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Daarnaast schreef hij ruim dertig jaar lang over buitenlandpolitiek voor The Atlantic. Hij is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.
Er is een signeersessie na afloop. Zijn boeken (Ned/Eng) zijn te koop bij het evenement.
Over Het barre land
De wereld heeft te kampen met een catastrofale combinatie van oorlogen, klimaatverandering, rivaliserende grootmachten, razendsnelle technologische ontwikkelingen en ontelbare andere uitdagingen. In Het barre land onderzoekt Robert D. Kaplan hoe we in deze ogenschijnlijk permanente crisis beland zijn – en welke toekomst ons te wachten staat.
Kaplan richt zijn blik op het verleden en op de literatuur, waaronder T.S. Eliots gedicht waaraan de titel is ontleend, om de hedendaagse geopolitieke situatie te duiden. Waar Eliot in het spoor van de Eerste Wereldoorlog schreef over het verval van beschavingen, beargumenteert Kaplan dat de wereld sinds het einde van de Koude Oorlog wordt gekenmerkt door een vorm van zelfobsessie die de val van het Westen kan betekenen. Hij trekt in het bijzonder de vergelijking met de Weimarrepubliek, die met een reeks crises werd geconfronteerd die gevolgen had op het gehele wereldtoneel. Ook nu lijken de problemen van de eenentwintigste eeuw – zoals recessie, massamigratie en machtsconflicten – ervoor te zorgen dat elke regionale ramp een wereldwijde crisis teweeg kan brengen. Net als in Weimar dreigt de situatie uit de hand te lopen, tenzij onze leiders opstaan en de neerwaartse spiraal een halt toebrengen.

Het barre land: De permanente crisis waarin de wereld zich bevindt
