logologo
open button

The Mauritanian, in gesprek met Mohamedou Ould Slahi

type
icon

zaterdag 6 november 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

18:00 - 18:45

icon

The Attic - Korzo

zaterdag

6 november 2021

Zijn boek The Mauritanian vertelt het ongelofelijke verhaal van een onschuldig man die gruwelijke wreedheden moet doorstaan.

Over The Mauritanian

The Mauritanian, eerder gepubliceerd als Guantánamo dagboek, is een essentieel verhaal en een internationale bestseller die binnenkort wordt verfilmd. Het is het eerste en enige dagboek geschreven door een Guantánamo-gedetineerde tijdens zijn gevangenschap, nu aangevuld met eerder gecensureerd materiaal. Mohamedou Ould Slahi werd in 2002 gevangengezet in Guantánamo Bay. Daar leed hij onder het ergste wat de gevangenis te bieden had, waaronder maandenlange zintuigelijke deprivatie, martelingen en seksueel geweld. In 2010 beval een federale rechter om hem onmiddellijk vrij te laten, maar de regering ging tegen die beslissing in beroep. In oktober 2018 werd hij zonder aanklacht vrijgelaten en gerepatrieerd naar zijn geboorteland Mauritanië.

Interviewer

Remco van Rijn

Image for Mohamedou Ould Slahi

Author

Mohamedou Ould Slahi

Mohamedou Ould Slahi werd in 1970 geboren in een klein stadje in Mauritanië. Hij won een beurs om in Duitsland te studeren en werkte daar enkele jaren als ingenieur. In 2000 keerde hij terug naar Mauritanië. Het jaar daarop werd hij in opdracht van de Verenigde Staten aangehouden door de Mauritaanse autoriteiten en overgebracht naar een gevangenis in Jordanië. Via de Bagram Luchtmachtbasis in Afghanistan werd hij uiteindelijk op 5 augustus 2002 vastgezet in Guantánamo Bay, Cuba. Hij werd op 16 oktober 2016 vrijgesproken en vrijgelaten. Er zijn geen aanklachten tegen hem ingediend tijdens of na deze beproeving.

Delen