logologo
open button

Tenement Kid, in gesprek met Bobby Gillespie

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

9:45 PM - 10:30 PM

icon

The Attic - Korzo

Saturday

November 6, 2021

Primal Scream-frontman Bobby Gillespie gaat in gesprek over zijn memoires Tenement Kid: zijn persoonlijke verhaal tot de totstandkoming en release van het album dat het startschot gaf voor de jaren 1990: ‘Screamadelica’.

Over Tenement Kid:

Geboren in een arbeidersklassegezin in Glasgow in de zomer van 1961, beginnen de memoires van Bobby in de wijk Springburn, die al snel ontruimt zal worden als onderdeel van Edward Heath’s hardhandige sloop van sloppenwijken. Bobby gaat op zijn zestiende van school om als drukkersleerling aan de slag te gaan en beleeft zijn rock n roll openbaring als hij tijdens zijn eerste concert Phil Lynott gitaar ziet spelen in Glasgow’s Apollo. Vervuld van ‘de heilige geest van rock n roll’, wordt zijn lot bezegeld met de komst van de Sex Pistols en punkrock: voor Bobby een iconoclastisch visioen van klassenrebellie dat hem aanzet om ook muzikant te worden, eerst in Jesus and Mary Chain en later met Primal Scream.

Opgebouwd in vier delen, werkt Tenement Kid als een breakbeat crescendo toe naar het laatste kwart van het boek, de Summer of Love, Boys Own Parties, en de allesbepalende ontmoeting met Andrew Weatherall in een veld in East Sussex. Terwijl de jaren 1990 een aanvang nemen en een nieuw soort elektronische soulmuziek zich in het bewustzijn van de natie nestelt, wordt Primal Scream een van de meest innovatieve Britse bands van het nieuwe decennium, als vertegenwoordiger van een psychedelische voorhoede die vorm krijgt bij Creation Records.

Interviewer

Lee Brackstone

Image for Bobby Gillespie

Artist

Bobby Gillespie

Bobby Gillespie is zanger, songwriter, en mede-oprichter van de rockband Primal Scream. De band is geworteld in de stad Glasgow. Ze brachten 11 albums uit en verschillende grote hits als ‘Loaded’, ‘Rocks’, ‘Country Girl’ en ‘Kowalski’. Gillespie’s memoires Tenement Kid eindigen net op het moment dat Screamadelica uitkomt en de daaropvolgende Primal Scream tour van start gaat. Het is een boek vol vreugde en verbazing van een rock n roll apostel die de toekomstige geluiden van fin de siècle Britse pop radicaal zou veranderen.


Tenement Kid

Delen