logologo
open button

Shuggie Bain, in gesprek met Douglas Stuart

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

DAGPROGRAMMA

icon

2:00 PM - 3:00 PM

icon

Onze Ambassade

Saturday

November 6, 2021

Shuggie Bain werd aanvankelijk afgewezen door 32 uitgevers, maar eenmaal gepubliceerd sleepte het de een na de andere prijs in de wacht, waaronder de Man Booker Prize. Auteur Douglas Stuart vertelt over zijn autobiografische debuut, een rauw en aangrijpend portret van de liefde tussen moeder en zoon in een Schots arbeidersklassegezin.

Over Shuggie Bain

Shuggie Bain is het onvergetelijke verhaal van de lieve, eenzame Hugh ‘Shuggie’ Bain, die in de jaren tachtig zijn jeugd doorbrengt in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow, Schotland. Zijn moeder Agnes is alles voor Shuggie, maar tegelijk een last op zijn schouders. Agnes droomt van een huis met een eigen voordeur en een beetje glamour in haar leven. Ze is getrouwd met een vreemdgaande taxichauffeur maar behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien – haar getoupeerde haar, make-up en parelwitte kunstgebit maken haar tot een Glasgowse Elizabeth Taylor. Toch zoekt Agnes steeds vaker troost in drank. Shuggie worstelt ondertussen met zijn seksualiteit; iedereen ziet dat hij ‘anders’ is. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

Interviewer

Hans Bouman

Image for Douglas Stuart

Author

Douglas Stuart

Douglas Stuart (1976) groeide op in Glasgow. In 2000 verhuisde hij naar New York City voor zijn eerste succesvolle carrière als modeontwerper. Hij werkte voor Banana Republic, Calvin Klein en Ralph Lauren en vulde ondertussen elke vrije minuut in zijn volle agenda met het (in zijn eigen woorden) ‘aanklooien’ met de teksten die uiteindelijk zouden samenkomen in het manuscript voor Shuggie Bain. Zijn debuutroman werd onthaald als een ongelofelijk echt aanvoelend en confronterend fictiewerk. Toen duidelijk werd dat zijn boek uitgegeven ging worden, zei Stewart de mode-industrie vaarwel. Hij is nu fulltime schrijver. Shuggie Bain won vorig jaar de prestigieuze MAN Booker Prize for fiction.

Delen