logologo
open button

Bolla, een voordracht van Pajtim Statovci

type
icon

Friday November 5, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

6:30 PM - 6:46 PM

icon

Schuilkerk

Friday

November 5, 2021

National Book Award-finalist Pajtim Statovci is onderdeel van The Chronicles, het vertaalproject van Crossing Border.

Hij draagt voor uit zijn nieuwe roman Bolla. Een onwaarschijnlijk liefdesverhaal tegen de achtergrond van een door oorlog verscheurd Kosovo, over verlangen, vernietiging, intimiteit en de verschillende fronten waarop een oorlog gevoerd wordt.

Over Bolla

April 1995. Arsim is een vierentwintigjarige, pasgetrouwde student aan de Universiteit van Pristina, Kosovo, die zich gedeisd houdt om een universiteitsdiploma te kunnen bemachtigen in een tijd en plaats waarin Albanezen zeer vijandig bejegend worden. In een café ontmoet hij een jongeman genaamd Miloš, een Serviër. Voor het einde van de dag is alles voor hen beiden veranderd en binnen een week dienen zich twee mijlpalen aan in Arsim’s gehuwde leven: zijn vrouw kondigt haar eerste zwangerschap aan en hij begint een geheim dubbelleven. Na dit koortsachtige begin ontspoort de onwaarschijnlijke affaire van Arsim en Miloš door het uitbreken van de oorlog. Arsim’s jonge gezin vertrekt naar het buitenland en de timide Miloš slaat een duister pad in, opgetekend in chaotische dagboekaantekeningen. Jaren later, terug naar Pristina gedeporteerd na een periode van gevangenschap en nu alleen en zonder hoop, bevindt Arsim zich in een gebroken realiteit waardoor hij gedwongen wordt zijn verleden volledig te bevragen. Wat is er precies met hem, met hen, gebeurt? Hoeveel kan je verdragen, en vergeven?

Actrice Eileen Graham leest het fragment in het Nederland

Image for Pajtim Statovci

Author

Pajtim Statovci

Pajtim Statovci (Kosovo, 1990) belandde op tweejarige leeftijd met zijn Albanese familie in Finland na de oorlog in voormalig Joegoslavië te zijn ontvlucht. Hij studeerde literatuurwetenschappen en werkt momenteel aan zijn proefschrift aan de universiteit van Helsinki. Zijn debuut Mijn kat Joegoslavië werd bekroond met verschillende prijzen en zal nog bij De Geus verschijnen. Met zijn tweede roman werd hij genomineerd voor de Amerikaanse National Book Award. Bolla is zijn derde roman en won de belangrijkste Finse literatuurprijs. Ook werd Statovci in 2018 uitgeroepen tot Finse schrijver van het jaar.

Bolla

Pajtim Statovci

Delen