logologo
open button

Nina Simone’s Gum, in gesprek met Warren Ellis

type
icon

Thursday November 4, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

7:00 PM - 8:00 PM

icon

The Raven - Korzo

Thursday

November 4, 2021

De bekroonde muzikant en componist Warren Ellis (The Bad Seeds, Grinderman) gaat in gesprek over zijn eerste boek Nina Simone’s Gum. Een opmerkelijk verhaal over een stukje kauwgom dat een icoon werd en over de betekenissen die we geven aan objecten en ervaringen.

Over Nina Simone’s Gum

Op 1 juli 1999 gaf Dr. Nina Simone een zeldzaam optreden, dat één van haar laatste optredens in het Verenigd Koninkrijk zou worden. Door ontzag bevangen kroop Warren Ellis na de show het podium op, pakte Simone’s stukje kauwgom van de piano, rolde het in haar podiumhanddoek en deed het in een tas van Tower Records. Het stukje kauwgom vergezelde Ellis twintig jaar lang als een heilige totem en muze, totdat Nick Cave, zijn bandgenoot en goede vriend, hem in 2019 vroeg of hij iets had om bij te dragen aan Cave’s Stranger Than Kindness tentoonstelling… Samen werden zij het erover eens dat de kauwgum in een glazen kistje moest worden gezet, alsof het een heilig relikwie betrof. Uit angst dat het zou beschadigen of kwijtraken liet Ellis het in zilver en goud gieten, wat een reeks gebeurtenissen in gang zette die niemand had kunnen voorzien en hem terugbracht naar zijn kindertijd en zijn relatie met gevonden objecten.

Nina Simone’s Gum laat zien hoe een schijnbaar onbeduidend wegwerpproduct bijzondere verbindingen tussen mensen kan bewerkstelligen. Het is een verhaal over de betekenis die we objecten en ervaringen toedragen en hoe deze zaken van spiritualiteit doordrongen kunnen raken. Het is een viering van het artistieke proces en de onvergelijkbare kracht van de daaruit geboren kunst – van vriendschap, begrip en liefde.

Interviewer

Roderik Six

Image for Warren Ellis

Author

Warren Ellis

Warren Ellis is een Australische multi-instrumentalist en componist, vooral bekend van zijn werk als samenwerkingspartner en bandgenoot van Nick Cave in zowel de Bad Seeds en Grinderman. Als bekroond filmcomponist schreef hij de muziek voor onder meer The Proposition, The Road, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Mustang en This Train I Ride. Zijn eigen band, Dirty Three, bracht acht studioalbums uit sinds 1994 en hij is een veelgevraagd producer en schrijver voor artiesten als Marianne Faithfull, Jupiter & Okwess en Tinariwen. Nina Simone’s Gum is zijn eerste boek.

Delen