logologo
open button

Ik ga leven, in gesprek met Lale Gül

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

DAGPROGRAMMA

icon

12:00 PM - 1:00 PM

icon

Theater Pepijn

Saturday

November 6, 2021

De jonge Turks-Nederlandse auteur gaat in gesprek over haar spraakmakende autobiografische debuutroman Ik ga leven, waarin zij afstand neemt van haar strenggelovige opvoeding.

Over Ik ga leven

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

Interviewer

Ronit Palache

Image for Lale Gül

Author

Lale Gül

Lale Gül (1997) groeide op in een streng-islamitisch milieu in Amsterdam. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar in februari verschenen autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist Gül wat ze daar geleerd heeft en meer. Het is een ongekend eerlijk relaas waarin ze met veel humor de grenzen onderzoekt van haar geloof en de gemeenschap waarin ze opgroeit.


Ik ga leven

Lale Gül

Delen