logologo
open button

Dit soort kleinigheden, in gesprek met Claire Keegan

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

8:30 PM - 9:15 PM

icon

The Attic - Korzo

Saturday

November 6, 2021

De Ierse meester van het korte verhaal Claire Keegan komt vertellen over haar nieuwe werk Dit soort kleinigheden. Een onvergetelijk verhaal over de prijs van moed, alledaagse heroïek en tederheid. Het speelt zich af in het katholieke Ierland van de jaren 1980, maar stelt universele en prangende vragen.

Over Dit soort kleinigheden

December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.

Interviewer

Helena Hoogenkamp

Image for Claire Keegan

Author

Claire Keegan

Claire Keegan (1968) groeide op als jongste van een groot Rooms-Katholiek gezin op een boerderij in Wicklow, Ierland. Ze studeerde Engels en Politieke Wetenschap in New Orleans, Louisiana. Na haar terugkeer naar Ierland in 1992 begon ze met het schrijven van korte verhalen. Haar eerste bundel Antarctica (1999) won verschillende prijzen in Ierland en in het buitenland. Met haar veelvuldig bekroonde ‘lange korte verhaal’ Foster (2009) vestigde ze definitief haar reputatie als een virtuoos schrijver met liefdevolle aandacht voor de grote moeilijkheden en onontkoombaarheden in het leven en een onverwachte, uiterst trefzekere woordkeuze. Keegan woont op het Ierse platteland.

Delen