logologo
open button

De wereld is niet stuk te krijgen, in gesprek met Maxim Osipov

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

DAGPROGRAMMA

icon

12:00 PM - 1:00 PM

icon

BorderKitchen

Saturday

November 6, 2021

De Russische schrijver en arts Maxim Osipov komt vertellen over zijn nieuwe verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen. In zijn vaak bitterzoete verhalen, gesitueerd in het Rusland van Poetin, combineert hij een eigentijdse en zeer toegankelijke toon met de klassieke Russische prozatraditie.

Over De wereld is niet stuk te krijgen

In zijn krachtige, onsentimentele en verrassende verhalen richt de Russische schrijver Maxim Osipov zijn blik op mensen die door ingrijpende gebeurtenissen – verraad, maatschappelijke commotie, ziekte of dood – grote veranderingen ondergaan. Net zo geraffineerd en veelzijdig als in een roman belicht hij de mensen van verschillende kanten en legt hen bloot tot in de kern van hun wezen en onzekerheden. Osipov ‘vangt’ zijn personages op momenten dat ze zich de vraag stellen die in veel negentiende-eeuwse literatuur werd gesteld: ‘Hoe moet een mens leven?’

Interviewer

Michel Krielaars

Image for Maxim Osipov

Translator

Maxim Osipov

Maxim Osipov (Moskou, 1963) is schrijver en cardioloog. Voor zijn veelgeprezen verhalen put hij regelmatig uit eigen ervaringen in Russische, kleinsteedse ziekenhuizen. Dat Osipov ook arts is bracht recensenten ertoe hem te vergelijken met beroemde voorgangers als Tsjechov en Boelgakov. Ook al wijst hij zelf zo’n vergelijking af, zijn psychologische inzicht, zijn vermogen tot pakkende karakteriseringen, zijn compassie en soms ironische blik maken dat die voor de hand ligt. Zelf ziet Osipov korte verhalen als een soort muziekstukken: het onderwerp is voor hem ondergeschikt aan stijl en vorm.


De wereld is niet stuk te krijgen

Maxim Osipov

Delen