logologo
open button

De lichtjaren, een voordracht van Jens Meijen

type
icon

Friday November 5, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

6:22 PM - 6:30 PM

icon

Schuilkerk

Friday

November 5, 2021

De Vlaamse schrijver, letterkundige en politicoloog Jens Meijen is onderdeel van The Chronicles, het vertaalproject van Crossing Border.

Hij komt voorlezen uit zijn debuutroman De lichtjaren, waarin hij zich afvraagt hoe we een zinvol leven kunnen opbouwen, of het wel rechtvaardig is om in dit klimaat nog een kind op de wereld te zetten, en welke verantwoordelijkheid we dragen voor andere levensvormen op onze aarde.

Over De lichtjaren

Midden in een broeierige hittegolf ontvangen twee jonge dertigers met de post een heremietkreeft. Kort daarna kondigt een vriendin aan dat ze in verwachting is, wat bij het koppel oud verdriet naar boven haalt. Hun wereld is misschien wel onze nabije toekomst: de postbezorging is overgenomen door Amazon, drones bewaken de openbare orde, rijken migreren naar het koelere noorden. Met hun jeugdvrienden filosoferen ze over hoe alles anders had kunnen zijn, over tijdreizen, over het koloniseren van andere planeten, over het leven dat hun beloofd is en het leven dat ze gekregen hebben. Gaandeweg lijken tijd en ruimte in de hitte te versmelten: herinneringen vloeien door elkaar, oude Europese mythes verweven zich met het heden, geesten komen tot leven. Het lijkt wel alsof de hele geschiedenis van de mensheid zich verzet tegen het uitsterven.

Image for Jens Meijen

Author

Jens Meijen

Jens Meijen (1996) is schrijver, letterkundige, en politicoloog. Hij doet onderzoek naar nationalisme en populisme aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij Humo en kernredacteur van literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde eerder in Revisor, #Viralen, deFusie, Hard//hoofd, Deus Ex Machina en Het Liegend Konijn. Hij was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Met zijn debuutbundel Xenomorf (2019) won hij de C. Buddingh’-prijs en werd hij genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Zijn debuutroman De lichtjaren zal verschijnen in de zomer van 2021.

De lichtjaren

Delen