logologo
open button

De ex-zoon, in gesprek met Sasja Filipenko

type
icon

Saturday November 6, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

7:15 PM - 8:05 PM

icon

The Attic - Korzo

Saturday

November 6, 2021

Sasja Filipenko, dé jonge, onverschrokken stem van de Wit-Russische protestgeneratie, komt vertellen over zijn profetisch gebleken roman De ex-zoon. Met een verhaal dat opstaat tegen de dictatuur van Loekasjenko, weet hij als geen ander de hartslag van zijn land en zijn tijd te verbeelden.

Over De ex-zoon

De zestienjarige muziekstudent Frantsisk wordt op weg naar een rockconcert door een mensenmassa onder de voet gelopen en raakt in coma. In zijn omgeving geven de meeste mensen de hoop op spoedig op, alleen zijn grootmoeder Elvira Alexandrovna blijft hardnekkig in zijn wederopstanding geloven en verzorgt hem weken-, maanden-, jarenlang. Na tien jaar ontwaakt Frantsisk. Zijn directe omgeving is totaal veranderd; zijn vriendin is ervandoor gegaan, zijn moeder heeft een nieuw gezin, en zijn geliefde grootmoeder is overleden. Maar Wit-Rusland zelf lijkt ook in coma te hebben gelegen. Dezelfde autoritaire president is nog altijd aan de macht, het volk is lamgeslagen en de demonstranten liggen aan het infuus. Frantsisk staat stil in een land van stilstand – een ideale plek, Wit-Rusland, om uit een coma te ontwaken, en om de eerste stappen in een tweede leven te zetten. De vraag is alleen waarheen, waartoe?

Interviewer

Lisa Weeda

Tolk

Seijo Epema

Taal

Dit programma is in het Russisch met Engelse vertaling

Image for Sasja Filipenko

Author

Sasja Filipenko

Sasja Filipenko (1984, Minsk) is een dissident en journalist uit Wit-Rusland, voormalig tv-presentator van een satirisch programma, scenarioschrijver en auteur van vijf romans. Vanwege de politieke spanningen in Wit-Rusland – Filipenko is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko – verblijft hij momenteel met zijn gezin in Zwitserland. Het is onduidelijk wanneer hij weer veilig terug kan. Zijn nieuwe boek De ex-zoon is een poging te begrijpen waarom Wit-Russen zoals hij ex-zonen en ex-dochters van hun eigen land werden.

Het is zijn nadrukkelijke hoop dat het boek op een dag niet meer actueel zal zijn in zijn land.

Delen