logologo
open button

Bijna een vader, in gesprek met Alejandro Zambra

type
icon

Friday November 5, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

6:45 PM - 7:30 PM

icon

The Attic - Korzo

Friday

November 5, 2021

Alejandro Zambra, de meest besproken Chileense schrijver sinds Roberto Bolaño, gaat in gesprek over zijn nieuwe roman Bijna een vader. Een klassieke Zambra over het gewicht van liefde, over vaderschap en de tragikomische bevrijdingsstrijd van een man die iets heel anders had verwacht van het leven.

Over Bijna een vader

Niet langer zullen Gonzalo en Carla heimelijk met elkaar vozen onder dezelfde poncho, nauwelijks afgeschermd van de moeder die in dezelfde kamer tv kijkt. Hun puberliefde wordt in de kiem gesmoord. Maar als Gonzalo haar na negen jaar terugziet, krijgt hij een tweede kans. En mét haar een opgave, namelijk vader zijn. Want terwijl hij zich in de tussentijd verloor aan de poëzie, heeft Carla een zoon gekregen. En al is Gonzalo niet diens biologische vader, hij moet en zal het beter doen dan de nutteloze mannen uit zijn eigen familie. Helemaal wil dat echter niet lukken, Gonzalo is en blijft ‘bijna een vader’. Wanneer hij eindelijk een dichtbundel weet te publiceren, verliest hij de vader ambities uit het oog, en ook zijn zoon. Het duurt achttien jaar voordat er weer enige hoop gloort op een hereniging. De appel blijkt niet ver van de boom te zijn gevallen, want ook de jongen is verzot op poëzie.

Interviewer

Cesar Majorana

Image for Alejandro Zambra

Author

Alejandro Zambra

Alejandro Zambra (1975, Santiago de Chile) wordt beschouwd als een van de beste Chileense schrijvers van de huidige generatie. Hij becommentarieert de kunst van het verhalen scheppen en is tegelijkertijd intens betrokken bij de wereld waarin wij leven. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is bekroond met internationale prijzen, waaronder de Nederlandse Prins Claus Prijs. Zambra’s stukken verschijnen geregeld in onder meer The New Yorker, Paris Review en McSweeney’s.

Delen