logo
open button

Allah 99, in gesprek met Hassan Blasim

type
icon

Thursday November 4, 2021

icon

AVONDPROGRAMMA

icon

n.t.b.

Thursday

November 4, 2021

De Iraakse schrijver, dichter, filmmaker en ex-illegale migrant Hassan Blasim gaat in gesprek over zijn nieuwe roman Allah 99. Vanuit het idee dat Allah negenennegentig namen heeft, schetst hij een caleidoscopisch beeld van de ervaringen van vluchtelingen in Europa.


Over Allah 99

De Iraakse ex-dierenarts Hassan de Uil is naar Finland gevlucht, waar hij zich verliest in alcohol en seks en probeert te overleven door romans en verhalen te schrijven. Voor zijn weblog, een kunstwerk waarin de grenzen tussen fictie en autobiografie, reportage en roman vervagen, interviewt hij een kleurrijk mozaïek van personages. Een schakende mensensmokkelaar, een politieagent die sprinkhanen eet, een ontwerper van absurdistische geluidssculpturen, moordlustige vertellers... stuk voor stuk mensen van wie hun levens zijn verwoest door oorlog. Door Hassans correspondentie met de mysterieuze Alia, die het werk van de Roemeense filosoof Emil Cioran vertaalt, belandt de lezer in de kroegen, bordelen en badhuizen uit zijn heden en verleden.

Image for Hassan Blasim

Author

Hassan Blasim

Hassan Blasim (Irak, 1973) studeerde filmwetenschappen in Bagdad en vertrok in 1998 naar Iraaks-Koerdistan. Hier bleef hij films maken, maar onder een pseudoniem omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn familie onder het regime van Saddam Hoessein. Een jaar later verliet hij Irak en reisde als illegale immigrant door Iran, Turkije, Bulgarije en Hongarije, tot hij zich uiteindelijk in 2004 in Finland kon vestigen, waar hij nu woont en werkt. Met even absurde als realistische anekdotes, wonderlijke plotwendingen en aangrijpende verhalen schetst hij een beeld van het heden en verleden van Irak.


Allah 99

Delen