logologo
open button

CROSSING BORDER ANTWERP 4 & 6 NOV 2022

arrows

Kies de taal

BELGIUM

AUSTRIA

GESCHREVEN DOOR

Jens Meijen

(BE)

VERTAALD DOOR

Lotte Hammond

(AT)

Jens Meijen - 4

7 November 2021

Vanmiddag zaten we met enkele Chronicles-auteurs in de lobby van het hotel. Een van had gehoord dat er in Noorwegen een jaarlijkse literaire voetbalwedstrijd is, met onder andere Karl Ove Knausgård, die blijkbaar een mythisch goeie traptechniek heeft. Over zijn conditie viel klaarblijkelijk nog wel te discussiëren.

Van daaruit ontstond er een prachtig idee: wat als wij óók een literaire voetbalwedstrijd organiseren? Liefst nog een interland tussen Nederland en België. We maakten al een lijst met mogelijke deelnemers, maar die was jammer genoeg opgesteld op een voucher die we uiteindelijk gebruikten om te betalen, dus wat dat betreft was het nogal Sisyfesk, maar het idee is er wel. Het literaire landschap kan best wel zoiets gebruiken, zeker na de coronalockdowns: een manier om met welwillende auteurs samen te komen en, in feite, elkaar te leren kennen zonder dat het in de achterkamers van een festival is, of zonder dat het per se over iets literairs moet gaan.

Voor mij zou dat in ieder geval erg goed zijn, want niet lang na mijn eerste boek brak de coronapandemie uit, en dus ben ik een beetje als een coronababy, zo’n kind, intussen een peuter neem ik aan, geboren tijdens de pandemie en dus nooit echt geacclimatiseerd aan de normale sociale gang van zaken. Ik vermoed dat ouders zich wel geïnformeerd hebben over hoe ze hun kroost optimaal in contact brengen met andere kinderen, maar toch. Zo voel ik me toch vaak: niet geheel aangepast aan de riten en gewoonten van de literaire wereld, als iemand die, natuurlijk, nieuw is, weinig mensen kent, anders praat – noem maar op. Vandaar dus: het lijk me een geniaal idee, ook al kan ik nauwelijks voetballen. En waarom dromen we niet groter? Waarom geen literaire wereldbeker met miljoenen aan prijzengeld, ter vervanging van de Nobelprijs? Waarom geen literaire prijzen laten beslissen door de voetbalprestaties van een auteur? Waarom geen recensiesterren geven op basis van iemands goalsaldo? De literaire wereld zou zelden verbondener zijn.

Tijdens onze grootse dromen in de lobby kreeg ik overigens de vraag van een Londense schrijfster (zonder enige interesse in voetbal of aanverwante bezigheden) of België überhaupt een nationale voetbalploeg heeft, waarop ik – na vijf keer met mijn ogen te knipperen – toch even onze FIFA-ranking op tafel gooide die ondanks het gebrek aan resultaten toch een soort embleem van nationale trots is. Maar goed, alle voetbalgerelateerd chauvinisme daargelaten: een literaire voetbalwedstrijd moet er komen, en liefst nog internationaal ook. Het zou de diplomatieke relaties tussen België en Nederland enkel ten goede komen. Hotellobby’s kunnen, zo blijkt, de koers van de wereldgeschiedenis veranderen.

WAT HEEFT DIT VERHAAL GEÏNSPIREERD?

Meer van Jens Meijen en Lotte Hammond

4 November 2021

Jens Meijen - 1 - Ruwte en luwteee

Het blijft me steeds verbazen hoe bizar het is om boeken te schrijven. Vorige week kreeg ik een berichtje op Instagram. Een jongeman, ongeveer van mijn leeftijd, stuurde me dat hij zich dezelfde vragen stelde als ik in mijn roman De lichtjaren, en dat hij zichzelf herkende in de bezorgdheden die in het boek onderhuids sluimeren.

14 November 2021

Jens Meijen - 5

Het geïmproviseerde uithangbord van Rijswijkse Wielervereniging “De Spartaan” drijft langs. Een tunnel in, de nacht valt over de dag heen. Ik zit op de trein van Den Haag naar België, waar het Gewone Leven weer staat te beginnen. Daarnet namen we allemaal afscheid; een groep met zo’n fantastische sfeer uit elkaar halen is haast misdadig, vonden we. Dat is het nadeel van residenties doen: elke keer opnieuw ontmoet je zoveel unieke, scherpe geesten waarmee je toch steeds verbazend veel mee gemeen blijkt te hebben.

6 November 2021

Jens Meijen - 3

Aan de ontbijttafel heb ik vernomen dat er mollenmensen achter de muren leven in het hotel. Ze bewegen zich scharrelend voort tussen de hotelkamers, soms ook onder de vloer; vooral aan de stopcontacten snuffelen ze graag rond met hun spitse snuiten, durven ze al eens met hun tong uit de gaatjes priemen, louter om te proeven van het buitenleven ...

5 November 2021

Jens Meijen - 2

In bocca al lupo, zei een van mijn mederesidenten me daarnet, toen ik tegen elven opstond uit de lederen zetels die de hotellobby sieren om aan deze blog te gaan schrijven – ja, ik weet het, ik had dit al lang geschreven moeten hebben, maar het is niet anders.

Zie The Chronicles live tijdens Crossing Border 2021