logologo
open button

CROSSING BORDER ANTWERP 4 & 6 NOV 2022

arrows

Kies de taal

NETHERLANDS

RUSSIA

GESCHREVEN DOOR

Tobi Lakmaker

(NL)

VERTAALD DOOR

Katja Vekshina

(RU)

Tobi Lakmaker - 1

4 november 2021

Lieve lezer,

Dit jaar maak ik onderdeel uit van The Chronicles, het talentontwikkelingsprogramma van Crossing Border. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik kort moest slikken op het moment dat ik hoorde nog slechts een talent te zijn; stiekem veronderstelde ik dat ik toch sinds enige tijd gearriveerd was. Misschien is dat de eerste les die Crossing Border 2021 voor mij in petto bleek te hebben: arriveren duurt langer dan je denkt.
 Een directe opsteker was om die reden de uitnodiging van Natasha Brown voor ditzelfde programma, wier talent wat mij betreft volledig buiten kijf staat en geenszins ontwikkeling behoeft. Zij schreef het beste boek dat ik dit jaar las, Assembly, en dat is dan ook het eerste interview waar ik me sterk op verheug. Volgens het programmaboekje vindt dat plaats op vrijdag 5 november, van 20:15 tot 20:25.
 Dat is vermoedelijk de tweede les van Crossing Border: je moet niet altijd het programmaboekje geloven. Er staan fouten in, tenzij het gesprek met Brown daadwerkelijk beperkt zal worden tot tien minuten. Theoretisch gezien kan het kloppen. Bovendien sluit het in zekere zin aan op wat er al eerder over het boek gezegd is, zoals Ali Smith deed: ‘Na het lezen van dit boek ben ik vol hoop dat het niet alleen het soort boek is dat het moment markeert waarop dingen veranderen, maar ook dat het deze verandering mogelijk maakt.’
 Eén van de veranderingen in het huidige medialandschap, zoals ook u weet, is dat alles steeds korter moet. Het is daarom van groot belang dat je als auteur in staat bent om je boek te pitchen, iets waar ik zelf bijzonder weinig aanleg voor heb. Toch zal ik het proberen: mijn naam is Tobi Lakmaker, voorheen Sofie Lakmaker, en mijn debuutroman is begin dit jaar verschenen. Het heet De geschiedenis van mijn seksualiteit en wordt tot mijn verdriet vaak vergeleken met Ik, Jan Cremer.
 Ik heb dat boek nooit gelezen en ik wil ook niet dat u er nog langer aan denkt wanneer u het mijne in handen heeft. Mijn boek gaat over eenzaamheid, in feite, een gebrek aan houvast dat haar oorzaken vindt in het verlies van een moeder en een worsteling met gender. Eigenlijk markeert mijn boek het moment waarop veranderingen plaatsvinden – dat zou de beste pitch zijn.
 Een korte blik op het programmaboekje van Crossing Border laat zien dat het festival veel van die veranderingen niet is ontgaan, en daar kijk ik denk ik het meest naar uit: optredens van de relatief nieuwe auteurs, zoals Lale Gül die al maandenlang zo hoog in alle lijstjes staat dat Drake er jaloers op zou worden. Of Gershwin Bonevacia, met zijn prikkelende en kersverse dichtbundel – waar ik dan weer jaloers op ben. En tot slot dus zeker Natasha Brown, die naar eigen zeggen the right sort of diversity is. Daar verheug ik me op: de juiste soort diversiteit, en alle lessen die dat met zich meebrengt.

WAT HEEFT DIT VERHAAL GEÏNSPIREERD?

Meer van Tobi Lakmaker en Katja Vekshina

5 november 2021

Tobi Lakmaker - 2

Al sinds ik schrijf, echt schrijf, heb ik de gewoonte om te roken wanneer ik dit doe. Het is heel verschrikkelijk en ik raad het iedereen af. Voor mij blijft het onduidelijk of echte rokers houden van roken; ik heb er een hekel aan. Wanneer ik niet schrijf, doe ik het nooit. Mijn stiekeme hoop is dat mijn longen hier rekening mee houden, dat ik niét de pijp uitga omdat ik het inzet ten behoeve van iets onschuldigs. Of althans, iets links. Iets waar je subsidies voor krijgt – dus waarom in godsnaam permanente longschade.

6 november 2021

Tobi Lakmaker - 3

Ik voelde me vandaag een beetje als Mark Rutte. Dat wil zeggen dat ik me zo voorstel dat Mark Rutte altijd veel te doen heeft, en ik had vandaag ook veel te doen. Om eerlijk te zijn heb ik een hekel aan volle dagen en een nog iets grotere hekel aan mensen met volle dagen. Mensen met volle dagen ontlopen iets, geloof ik, en maskeren die vlucht door haast. Echt sukkels, zijn mensen met haast, maar ik was er vandaag dus ook zo een.

7 november 2021

Tobi Lakmaker - 4 - Kalmeren en etteren

In de eerste blog die ik tijdens het festival schreef, besteedde ik tamelijk veel aandacht aan mijn acne en dit lijkt me een mooi moment om daarop te komen. Het gaat inmiddels namelijk beter met mijn huid. De pukkel die ik beschreef is gekalmeerd, wat inhoudt dat het nu een wat korstige wond is. Ook dat is een afschuwelijk aanzicht, maar als kijker heb je in ieder geval niet langer het idee dat er nog een uitbarsting wacht; dat er iets wits is dat haar weg naar buiten zoekt.

Zie The Chronicles live tijdens Crossing Border 2021