Back to programme

Ties Mellema

De Nieuwe Kerk

De jury van de Nederlandse Muziekprijs zei over Ties Mellema: “Zonder uitzondering biedt Mellema de luisteraar een nieuw perspectief op het materiaal dat hij speelt, in jazz bekend als improvisatie, en in klassieke muziek als interpretatie.”

Op achtjarige leeftijd besloot Ties Mellema dat hij saxofoon wilde spelen. Zijn vader liet hem naar Charlie Parker luisteren en dat beviel goed. Saxofoon spelen zou hem bovendien van zijn astma af helpen. Het bleek de juiste keuze, de veelzijdigheid van het instrument is Ties op het lijf geschreven. Vele jaren later is hij actief als solist, kamermuzikant en docent. In 2010 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs van het Fonds Podiumkunsten, een belangrijke bekroning van zijn werk tot dusver. Ties studeerde cum laude af aan het Amsterdamse Conservatorium – eerste en tweede fase – waar hij les had van Arno Bornkamp. Hij studeerde ook bij Christer Johnson aan de Koninklijke Hogeschool voor Muziek in Stockholm. Na zijn afstuderen besloot Ties les te nemen bij cellist Anner Bijlsma. De muzikaliteit van deze meester blijft een grote inspiratiebron voor hem en is de reden dat Ties hem nog regelmatig opzoekt.

Tegenwoordig geeft Ties zelf les aan saxofoonstudenten van het Fontys Conservatorium in Tilburg. Zijn werk als muzikant kenmerkt zich door de drang om te ontdekken en grenzen te verleggen. Hij voerde niet alleen al vaak premières uit van nieuwe, speciaal voor hem geschreven stukken, maar is ook een fanatiek bewerker van muziek uit alle stijlperiodes (Bach’s oeuvre vormt een rode draad) en is altijd op zoek naar nieuwe kruisbestuivingen tussen de werelden van de jazz-, pop- en wereldmuziek, theater en dans. Deze veelzijdige werkwijze leverde nationale en internationale samenwerkingen op met muzikanten als Gustavo Dudamel en het Simon Bolivar Jeugdorkest, Concertgebouw Tracks, MTV, The Four Baritones en Hans Dulfer.

In 2014-2015 maakte Ties in samenwerking met regisseur Jos van Kan, componist Ian Wilson en scenograaf Michiel Voet de persoonlijk getinte muziektheatervoorstelling ‘The End of Desire’, die werd opgevoerd in Nederland en Ierland. Ties’ gedrevenheid is ingegeven door twee sleutelmomenten in zijn leven. In 2008 liep hij ernstige verwondingen aan zijn rechterhand op na een ongelukkige val. Dankzij revalidatie, meditatie en een aantal aanpassingen aan zijn instrument kon hij zijn carrière toch voortzetten, ondanks het feit dat hij van artsen te horen kreeg dat hij nooit meer zou kunnen spelen. Zeven jaar later werd bij Ties de ziekte van Hodgkin vastgesteld en doorliep hij een zware chemokuur. In 2016 herstelde hij en hij beleefde datzelfde jaar een muzikale wedergeboorte. Ties’ ambities reiken verder dan alleen saxofoon spelen, wat hem een op en top hedendaagse muzikant maakt. Hij componeert, arrangeert en is een fervent fotograaf (in 2015 won hij de Amsterdamse Fotogram Prijs). Samen met zijn Amstel Quartet richtte hij het label Amstel Records op. Amstel Records produceert de platen van het kwartet en andere muzikanten die hun muzikale visie delen. Ties bracht vier soloalbums uit bij Amstel Records. Zijn blogs zijn regelmatig te lezen op tiesmellema.nl en hij schrijft voor een aantal Nederlandse tijdschriften en kranten.

">
">