Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Sir Ian Kershaw

Centrale Bibliotheek

UITVERKOCHT

Dit evenement is toegankelijk met een apart ticket (10 euro*). Als je een dagkaart of een 2 of 3-daagse passe-partout hebt, kun je op basis van beschikbare plekken ook naar binnen. Om zeker te zijn van een plaats, kun je reserveren door te mailen naar corina@crossingborder.nl.

Hoewel hij zijn carrière begon als mediëvist, is Bitse historicus Sir Ian Kershaw (1943, Oldham, England) tegenwoordig bekend als een van de topdeskundigen op het gebied van Adolf Hitler en Nazi-Duitsland. Toen hij tijdens zijn studie zijn Duitse taalvaardigheden wilde verbeteren voor zijn onderzoek naar de Duitse boerenstand in de Middeleeuwen, wisselde hij uiteindelijk van specialisme. Tijdens een bezoek aan West-Duitsland in 1972 ontmoette hij een ex-Nazi die hem onder andere vertelde dat ‘de Jood een luis is’. Geshockeerd door deze uitspraak startte hij een uitgebreid onderzoeken naar de sociale geschiedenis van Nazi-Duitsland.  

In plaats van het gebruikelijke top-down onderzoeksmodel waarbij gekeken wordt naar de handelingen en motieven van mensen van hoge status, worden in Kershaw’s eerste boek Hitler Myth: Image and Reality in the Third Reich (1980) de rollen omgedraaid; en is gaan kijken naar het dagelijks leven van Duitsers en de publieke opinie van Hitler. Hij onderzocht Hitler’s hypnotische en ‘charismatische’ leiderschap en zijn propaganda media machine van de bodem tot de top, door de ogen van normale Duitse mensen. Hoe heeft de heerschappij van Hitler ooit kunnen gebeuren ? En waarom lieten zoveel Duitsers de onmenselijkheid en criminaliteit van de Nazi’s gebeuren?

Ondanks dat hij zich al meer dan 40 jaar heeft ondergedompeld in de geschiedenis van de Nazi’s en al ongeveer 20 publicaties heeft geschreven over dit onderwerp, zal Kershaw nooit immuun worden voor de verschrikkingen van de Nazi’s. “I don’t think you ever get immune to the horrors, but of course, it is true that you get familiar with these horrors. So to that extent, there isn’t very much which is new in there, which really strikes you, because the whole thing is so horrific and you dealt with it for so long and in so many different ways. But I think you never forget, or shouldn’t ever forget exactly what this man and the regime that he headed produced in the way of destruction, human and material, in Europe at that time. And the extent of that, as soon as you reflect on that for a second or two, is just mind-boggling […] there is no immunity to these horrors”, legde Kershaw uit tijdens een interview in 2009. 

Door zijn carrière heen heeft Kershaw een verscheidenheid aan boeken geschreven over het Nazisme, het Derde Rijk en Hitler. Zijn boeken, in het bijzonder de tweedelige biografie van Hitler, zijn naar vele talen vertaald en hebben meerdere awards gewonnen. Zijn boek The End (2011), waarin hij de laatste negen maanden van het Derde Rijk beschrijft, betekende letterlijk het einde in meerdere manieren. Na ruim 40 jaar onderzoek naar Nazi-Duitsland was zijn volgende taak het schrijven van een tweedelige geschiedenis van Europa in de 20e eeuw voor de Penguin History of Europe serie. Kershaw’s overzicht van de periode 1914-1949 in Europa To Hell and Back, werd in 2015 gepubliceerd. Volgens de krant The Guardian, verdiende het meteen de status van klassieker. 

Kershaw’s meest recente werk, het vervolg van De afdaling in de hel werd gepubliceerd in augustus 2018. In Een naoorlogse achtbaan: Europa, 1950-2017 neemt hij de lezer mee van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog tot de tegenwoordige tijd. Na de catastrofale eerste helft van de 20e eeuw brachten de jaren van 1950 tot 2017 vrede en relatieve voorspoed. Ook transformeerde het het naoorlogse Europa in een verdeeld continent. Van de mensen die leefden onder de dreiging van de Koude Oorlog wiens toekomst werd gedicteerd door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie tot de opeenvolgende crises na 2008, Kershaw gebruikt voorbeelden vanuit heel Europa om de achtbaanrit die Europa beleefde uit te leggen. Het boek geeft je een inzicht in de vorming van de hedendaagse Europese mentaliteit en in hoe het is om Europees te zijn.

Op 75-jarige leeftijd is Kershaw Emeritus Professor van Moderne Geschiedenis aan de University van Sheffield. Hij woont in Manchester. Hoewel Kershaw de neofeodale titel en de aura en de grandeur afwijst, is hij in december 2002 geridderd voor zijn diensten aan de geschiedenis door Koningin Queen Elizabeth II.

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.