Back to programme

Ramón Esono Ebalé

The Oasis, Theater aan het Spui

Illustrator Ramón Esono Ebalé, alias Jamón y Queso, tekent al zijn hele leven. Hij komt uit Equatoriaal-Guinea en woont en werkt in Paraguay. Hij gebruikt zijn passie voor tekenen als een manier om zich te verzetten tegen het dictatoriale regime in zijn land en heeft hiermee meerdere internationale awards ontvangen en wedstrijden gewonnen. Ebalé’s kunst wordt wereldwijd in tentoonstellingen getoont, zoals in Kameroen, Madrid, Paraguay and Florida.

Hij werd bekend door zijn blog Las locuras de jamon y queso waar hij opiniestukken plaatst over de regering van Equatoriaal-Guinea. De blog is in het land zelf geblokkeerd. Maar, zijn talent komt niet alleen tot uiting in zijn tekeningen vol politieke satire, maar ook in rijke, provocerende afbeeldingen waarin men keer op keer nieuwe dingen ontdekt.

Zijn kritische politieke werk bleef ook niet opnopgemerkt bij het regime in Equatoriaal-Guinea. Hij woonde in Paraguay van 2011 tot juli 2017 en besloot te verhuizen naar El Salvador, waarvoor hij eerst zijn paspoort moest verlengen in Equatoriaal-Guinea. Toen hij daar aankwam werd hij aangehouden en overhoord. Hij werd valselijk beschuldigd voor witwassen en vervalsing. Hoewel het niet officieel bevestigd is, had de daadwerkelijke reden voor zijn arrestatie waarschijnlijk alles te maken met zijn kritische graphic novel The Nightmare of Obi waarin de president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang, wakker wordt als een normale burger in zijn land en daardoor alle consequenties van zijn regime moet doorstaan. 

Ebalé kreeg in november de Courage in Cartooning Award van de Cartoonists Rights Network International. Hierdoor kwamen mensenrechten organisaties in actie om hem vrij te krijgen. Na 6 maanden vastgezeten te hebben, werd Ebalé vrijgesproken en vrijgelaten in maart 2018. Hierna duurde het nog drie maanden voor hij de benodigde reisdocumenten kon krijgen zodat hij het land uit kon.

">