Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Patrick deWitt

Filmhuis Den Haag

Katrina

Stel jezelf voor dat je werkt als barman en daarnaast al een jaar werkt aan een script. Op een dag komt er een scenarioschrijver aan je bar zitten en je vraagt hem om te kijken naar werk. De scenarioschrijver geeft het script door aan een bevriende musicus, die het op zijn beurt doorgeeft aan een voormalig bandgenootje die nu als literair agent werkt. Twee jaar later belt diezelfde agent je om je een deal aan te bieden. Het klinkt als een droom, maar dit is precies hoe het liep voor de nu bejubelde auteur Patrick deWitt (Vancouver Island, Canada, 1975). 

Patrick deWitt erfde een onuitputtelijke passie voor literatuur van zijn ouders. En hoewel hij stopte met school voor hij zijn diploma had, dronk en drugs gebruikte, had hij het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid om naast zijn werk als barman zijn eerste boek Afwassingen (2009) te schrijven. Dat deWitt zoveel geluk heeft gehad geeft hem nog steeds rillingen: “The degree of luck involved in that story of those three people [the screenwriter, musician and literary agent] lining up like that makes me uncomfortable to this day because it seems so tenuous”, zei deWitt in een interview in 2015. 

Ondanks de goede reviews, verkocht Afwassingen niet heel goed. Maar, het tij keerde toen zijn tweede boek De gebroeders sisters uitkwam in 2011. Dit boek vol donkere humor speelt zich af tijdens de Gold Rush in Californië rond 1850 en vertelt het verhaal van de broers Eli en Charlie Sisters zie aan elkaar verbonden door bloed, geweld en liefde. Het boek kwam op de shortlist van de Man Booker Prize van 2011 terecht en is in 2018 verfilmd. DeWitt’s derde boek Ondermajordomus Minor evenaarde het succes van zijn voorganger. 

Het spectrum van deWitt’s boeken gaat van pikzwart tot zo wit als sneeuw. Zijn schrijfstijl is te herkennen aan  prachtig geconstrueerde zinnen en een eigenzinnige woordenschat. DeWitt is gefascineerd door hoe mensen zichzelf uitdrukken in dialogen: You can show so much about a person from what he shares and obscures.” Daarnaast is hij niet geïnteresseerd in alpha-personages, maar in vreemde en onaardige mensen, wat ook merkbaar is in zijn meest recente boek Noorderzon (2018). Een boek over een rijke vrouw van ergens in de 60 uit New York en haar volwassen zoon. Samen vluchten ze naar Parijs om haar schulden te ontvluchten die ze heeft opgedaan met haar extravagante levenswijze. 

Patrick deWitt woont en werkt tegenwoordig in Portland, Oregon.

">

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.