Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Paolo Giordano

The Oasis, Theater aan het Spui

Paolo Giordano was nooit van plan schrijver te worden, laat staan een van de meest geprezen Italiaanse schrijvers van onze tijd. Na zijn master natuurkunde deed hij promotieonderzoek naar theoretische deeltjesfysica. In zijn vrije tijd schreef hij korte verhalen. Zijn eerste boek ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’ kwam in goede handen terecht en werd in 2008 uitgegeven en werd direct een #1 bestseller. 

De wereld van wetenschap en die van literatuur lijken misschien ver van elkaar verwijderd, maar volgens Giordano is dat niet perse waar: “Schrijven is het enige werk waarbij iedereen er bij kan horen. Men heeft geen specifieke achtergrond nodig, afgezien van het vermogen om goed te schrijven. […] Wetenschap is de meest geschikte taal om de wereld van nu te beschrijven omdat we constant en volledig ondergedompeld zijn in wetenschap en technologie.”

Giordano ls de jongste schrijver ooit die de prestigieuze Premio Strega literary award won in Italië, zijn boeken worden gekarakteriseerd door zware onderwerpen als liefde, verlies, eenzaamheid en de complexiteit van menselijke relaties; altijd met een hint van natuurkunde. Het boek ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’ vertelt het verhaal van de eenzame Alice en Mattia en de impact van ervaringen uit hun kindertijd op het volwassen leven. Zijn tweede boek ‘Het menselijk lichaam’ bestudeert broederschap, moderne oorlogen en wat een waardevol leven inhoud. Het derde en meest recente boek ‘Het zwart en het zilver’ schetst het leven en de tegenslagen van een jonge moderne familie.

“Ik zie de verteller van dit boek [Het zwart en het zilver] als een alternatieve versie van mezelf, iemand die ik had kunnen worden als dingen anders hadden gelopen, namelijk, als ik me niet van natuurkunde tot schrijven had bekeerd. Het is niet alleen de wereld van academici zoals ik het me herinner  – de competitie, de angst om ergens in een afgelegen plek te eindigen – die ik heb geprobeerd te reconstrueren, maar ook een specifieke manier van denken die voor mij heel dominant was in die tijd van mijn leven: een heftige, hele koude rationaliteit.”

Paolo Giordano woont in het Italiaanse dorp San Mauro Torinese, waar hij aan zijn vierde boek werkt.

">

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.