Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Murat Isik

The Oasis, Theater aan het Spui

Murat Isik is schrijver van de romans Verloren grond (2012) en Wees onzichtbaar (2017). Beide romans zijn een familiegeschiedenis met een aangrijpend vader-zoon verhaal. Wees onzichtbaar gaat over de strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is tegelijk ook een ode aan de Bijlmer. Een coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Isik’s eigen jeugd.

De vijfjarige Turkse Metin komt begin jaren tachtig met zijn ouders en zus naar Nederland, ze gaan in een flat in de Bijlmermeer wonen. Zijn vader is een werkloze communist die overdag leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Metin is bang voor hem en maakt zich onzichtbaar. Het verzet tegen de vader groeit als Metin en zijn zus ouder worden en zijn moeder emancipeert. Ondertussen verandert de Bijlmer in een gevreesde getto vol criminaliteit en junks. In 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om en in de weken daarna lopen de raciale spanningen op.

De vader van Isik was nieuwsgierig tijdens het schrijfproces. ‘Wat vertel je over die vader in je boek?’ Hij wilde zijn rol als vader toelichten. ‘Hij schreef dat ik begrip voor hem moest hebben, dat híj het juist moeilijk had als immigrant die een overlevingsstrijd voerde, terwijl ik hier alle mogelijkheden had.’ Hij overleed kort nadat Isik het boek afrondde en heeft het nooit kunnen lezen.

Wees onzichtbaar won hij de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018.

‘Iedereen heeft een eigen verhaal. Ik kom van ver. Het had weinig gescheeld of ik was in Izmir gebleven. Niemand van mijn familieleden daar heeft gestudeerd. Mijn vader was als kind schaapherder in het dorp. Als kind durfde ik niet eens te dromen. Ik dacht alleen: als ik het vwo maar afmaak, dan stopt dat dagelijkse strafkamp. In de Bijlmer groeide ik op in de marge, in een opgegeven wijk. Taxichauffeurs kwamen niet naar onze buurt, mensen durfden niet op bezoek te komen uit angst dat hun auto zou worden opengebroken – wat ook gebeurde. Ik was heel bescheiden in wat mijn potentie kon zijn.’

">

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.