Back to programme

Melle Smets

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

Al meer dan vijftien jaar werkt Melle Smets als conceptueel kunstenaar, onderzoeker en curator. Hij leidde hij verscheidene creatieve collectieven in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waarmee hij een groot oeuvre opbouwde dat met name gericht is op sociale interactie in de openbare ruimte. Uitgaande van bestaande sociale structuren en lokale gebruiken presenteert Smets een alternatieve kijk op de leefomgeving. Hij ziet ons habitat niet zozeer als een fysieke, maar als een mentale ruimte.

Hij studeerde OK5/Art and Public Space aan ArtEZ in Arnhem. Na zijn studie werd Smets mede-oprichter van het kunstplatform G.A.N.G. Als cultureel projectontwikkelaars opereerden ze door middel van interventies in de openbare ruimte en presenteerden ze reisbureau P-reizen, dat reizen organiseerde naar de parallelle wereld van snelwegen, vliegvelden en havens. 

In 2005 zette Smets zijn eigen praktijk in Rotterdam op, en in 2008 lanceerde hij stichting Aardschap, een collectief van actieonderzoekers dat methodes uit de kunsten en academische wereld combineert om praktijkgerichte gemeenschappen te ontwikkelen voor probleemgebieden, en zoekt uit hoe ze beter kunnen functioneren. Smets was als gastdocent verbonden aan verschillende Nederlandse universiteiten en was in de periode 2014-2016 directeur van de tijdelijke master ‘System D Academy’ aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.

">