Back to programme

Meg Baird en Mary Lattimore

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

Met het verzamelde werk van Meg Baird en Mary Lattimore – als solisten, bandleden en medewerkers – zou je waarschijnlijk een hele afdeling van een platenzaak kunnen vullen. Verrassend genoeg is Ghost Forests het eerste duoproject van de Amerikaanse hartsvriendinnen.

In hun eigen werk ontwikkelden Baird en Lattimore hoogst individuele en idiosyncratische uitdrukkingsmiddelen. Bairds tijdloze, zwevende zangstem en gitaar- en drumspel vormden eerder het vertrekpunt voor op folk rock geïnspireerde verkenningstochten, zowel als solist en als bandlid van Espers en Heron Oblivion. Lattimores mysterieuze, spookachtige experimentele harpspel beweegt en ontvouwt zich op natuurlijke, filmische wijze op haar lp’s. Een lange lijst artiesten beriep zich op hun stemmen en visies om hun eigen werk te verrijken – een ware zakencyclopedie van hedendaagse indie- en experimentele muzikanten.

In deze nieuwe gezamenlijke composities zijn de twee in gesprek met elkaar, puttend uit een rijke bron van gedeelde invloeden. De uiteenlopende thematiek bestrijkt het geluid van licht dat op het water speelt, angstaanjagende geopolitieke trillingen, de door smog gebroken zonsondergangen in de schilderijen van Don Dudley, en de ontregeling van hun verhuizing van een gedeelde woning in Philadelphia naar respectievelijk San Francisco en Los Angeles.

De gesprekken zijn intiem, vloeiend, moeiteloos en spontaan en lopen over van de creatieve euforie. En zo nu en dan weten de twee lastige waarheden en ingewikkelde gevoelens te verwoorden met een gemak dat alleen voor beste vrienden is weggelegd.

We mogen van geluk spreken dat we in deze nummers met het gesprek kunnen meeluisteren. Het is heel wat om getuige te zijn van de interactie tussen twee unieke artiesten, zeker wanneer dat tot zo’n wonderbaarlijk origineel resultaat leidt.