Back to programme

Christian Vander

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

49 years of creation off the beaten path. MAGMA had to be created, if not by me, then by someone else.” Christian Vander, July 1996

MAGMA werd in 1969 opgericht in Parijs door klassiek getrainde drummer en gerenommeerde ‘drum held’ Christian Vander. Het is een progressieve Franse rock band die voorheen bestond uit een rijke schare aan artiesten, die in de loop der tijd allerlei solo projecten en spin-offs zijn begonnen. De formatie op het Crossing Border festival bestaat uit Christian Vander en Stella Vander.

Er wordt beweerd dat Magma een van de meest invloedrijke Franse bands is. Ze hebben met hun oeuvre de standaard van rockmuziek mede gedefinieerd. Dit gegeven alleen al maakt dat ze een echte Crossing Border artiest zijn, maar het zijn ook nog eens meestervertellers. Met hun eerste album (Magma) hebben ze hun eigen wereld geschapen, in een rijk verhaal over een groep mensen die de verdoemde aarde ontvlucht om op de planeet Kobaïa neer te strijken. De meeste teksten op het album worden gezongen in de verzonnen taal ‘Kobaïan’ die door toegewijde fans werd ontcijferd en die ze kunnen spreken zoals Trekkies Klingon spreken. Er is ook de Kobaïan term ‘Zeuhl’ die gebruikt wordt om de muzikale stijl van de spin-off bands en de Franse jazz fusion scene mee aan te duiden.

Na een tour van drie jaar, besloot de band zich weer terug te trekken in de studio om een nieuw album op te nemen. Na hun optreden op het Jazz a Vienne festival, afgelopen maart, is duidelijk dat Magma nog een heleboel in petto heeft voor ons. Hun optreden op Crossing Border is een must voor die-hard fans en een unieke kans voor nieuwe nieuwsgierigen.

 

">