Back to programme

Maarja Nuut & Ruum

Katrina

Maarja Nuut & Ruum is een nieuwe artistieke samenwerking die eeuwenoude Estlandse volksmuziek mixt met psychedelische electronics, wat leidt tot een tijdloos, hypnotisch geluid.

Maarja Nuut is een vioolspeler en zangeres die technologie in haar muziek verwerkt op een manier die folk-geïnspireerde stukken op moderne wijze versterken en verheffen, door een atmosferische, meditatieve sfeer te creëren. In plaats van dat het gebruik van technologie het ‘natuurlijke’ element verwijdert, gebruikt Nuut loops, lagen en effecten om een drommende, hypnotische soundscape te creëren, die beelden oproept van mysterieuze, groene bossen. Het effect is gewaagd, vaak verontrustend en betoverend kalm.

Ruum is een moderne elektronische muzikant die een kader creëert bij Nuut’s klanken. Zijn gebruik van digitale synths, omgevingsopnamen en oude analoge instrumenten verrijkt hun soundscape, en vormen een psychedelische en betoverende wereld van muziek. Één van de eerdere samenwerkingen waarin deze sound engineer en designer optrad is Cubus Larvik, met wie hij tussen 2012 en 2018 drie albums uitbracht.

Samen synthetiseert dit enigmatische duo het verleden, het heden en de toekomst tot een volledig nieuw geluid met een unieke soul. Hun eerste album, Muunduja, is gloednieuw. Het wordt beschreven als een werk dat ‘plaatsvindt in een interzone tussen licht en schaduw. Ze verbinden het intuïtieve wereldbeeld van het verleden met de technologie van onze toekomst’. Het streeft ernaar om dat moment vast te leggen, waarin ons innerlijke dialoog wordt geleid door intuïtie in plaats van verstand. De klanken trekken ons ons eigen zelf in, en verleiden ons om conversaties te voeren met delen van onszelf waarvan we het bestaan haast vergeten waren.

">
">