Back to programme

Kris De Decker

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

Van 1996 tot 2007 schreef Kris De Decker als freelance journalist voor Belgische kranten en tijdschriften over de allernieuwste ontwikkelingen in de wetenschap en technologie. In 2007 verhuisde hij naar Spanje en zette hij Low-tech Magazine op, een populaire internationale blog die zich richt op het potentieel van vroegere en vaak vergeten kennis en technologie voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving.

Aan de ene kant laat De Decker zien waarom high-tech oplossingen alles allleen maar erger maken. Aan de andere kant onderzoekt en documenteert hij visionaire oplossingen die zich voordoen als oude technologie wordt gecombineerd met nieuwe kennis en materialen, of als oude concepten en traditionele kennis wordt toegepast op moderne technologie. Hij zoekt ook naar inspiratie uit ontwikkelingslanden, waar beperkte middelen vaak tot vindingrijke oplossingen leiden.

Sinds 2016 werkt De Decker samen met het Demand Centre aan Lancaster University (in Groot-Brittanniƫ), waar onderzoek wordt gedaan naar de sociale dynamiek achter de almaar groeiende vraag naar energie. In 2017 lanceerde hij de Human Power Plant, een kunstproject in samenwerking met Melle Smets, dat sociaal en technologisch onderzoek combineert om uit te vinden wat duurzaamheid werkelijk betekent. Een brede historische context vormt de kern van De Deckers werk vanuit de overtuiging dat een onderwerp alleen kan worden begrepen als de volledige geschiedenis ervan in aanmerking wordt genomen.