Back to programme

Karrie Fransman

The Oasis, Theater aan het Spui

Stripmaker Karrie Fransman schept met haar gedurfde en veelzijdige stijl nieuwe werelden in haar graphic novels, strips, sculpturen en in virtual reality. Haar werk is wereldwijd gepubliceerd onder anderen in The Guardian, The Times, Time Out, The Telegraph, the BBC, The New Statesman, The Arts Council en voor het Britse Rode Kruis.

De panelen van haar strips voelen als ramen waar je in kunt turen, om een glimp op te vangen van de levens van de karakters die er wonen. Ze gebruikt vaak letterlijk ramen van huizen als frames in haar werk, zoals in haar graphic novel The house that groaned. Je kan een kijkje nemen in de kamers van de buren op thehousethatgroaned.com.

Fransman maakte met Over, Under, Sideways, Down een prijswinnende strip voor het Britse Rode Kruis. Het werk over de tocht van een jonge Iraanse vluchteling verteld het meeslepende en waargebeurde levensverhaal van Ebrahim Esmail, die Iran ontvluchtte toen hij 15 jaar oud was omdat hij vreesde voor zijn leven na de moord van zijn vader. Het intrigerende verhaal werd geprezen door Neil Gaiman en Simon Pegg. Ebrahim zelf, die nu 29 is, zei ‘het is waanzinnig om mijn levensverhaal in deze strip te zien’.

Haar laatste graphic novel Death of the Artist won een beurs van de Arts Council England en werd gekozen door The Observer als een van de beste graphic novels van 2015. Het is het resultaat van een project van Karrie en vier andere bevriende kunstenaars waarin ze experimenteerde met de mogelijkheden van het medium van de graphic novel door zich een week lang op te sluiten in een afgelegen hutje, wat leidde tot een week vol hedonisme en creativiteit. Het resultaat verspreiden zich over de pagina en vervaagt de regels tussen lijn, realiteit en fictie.

">