Back to programme

Joost Pollmann

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

Al 25 jaar lang zet Joost Pollmann zich in als een ambassadeur voor het stripboek in zowel Nederland als daarbuiten. Hij heeft verscheidenen lezingen gegeven en tentoonstellingen gemaakt over visuele cultuur; organiseerde twaalf stripboek festivals, publiceerde meerdere essaybundels en schreef recensies voor De Volkskrant.

Hij was directer en fondsenwerver voor Stripdagen Haarlem, het grootste stripboek festival in Noord-Europa, en curator voor het Nederlands Stripmuseum in Groningen. In 1999 startte hij Comedium, een stichting die de organisatie en financiering rond strip-gerelateerde projecten en visuele cultuur steunt. Door zich te concentreren op de manieren waarop cultuur, verhalen en sociale verbeelding gerepresenteerd kunnen worden in de kunst, heeft Pollman fondsen beïnvloed en heeft hij de literaire wereld geïnspireerd om hun blik op stripboeken en graphic novels te verruimen. Zijn opleiding tot journalist en vertaler geeft Pollmann de vaardigheden om nieuwe talenten te ontdekken die spelen met de grenzen van de graphic novel.

Tijdens de aankomende editie van Crossing Border zal hij een evenement over graphic novels cureren en presenteert hij drie internationale kunstenaars die het medium van stripboeken en graphic novels via hun eigen visie, stijl en boodschap herinterpreteren.

Een van Pollmann’s meest recente eigen werken is het boek Schertsfiguur. In vijftien verhalen, met illustraties van Paul van der Steen, beschrijft hij het jongetje dat hij was en de man die hij werd. Vanuit zijn wieg in zijn katholieke huis in Haarlem had hij uitzicht op de kathedraal. Een deel van zijn familie sympathiseerde met de Duitsers en hij had broers en zussen die door de woonkamer marcheerde. “Zoiets beïnvloed de persoon die men later wordt – tragisch, komisch en iets daar tussenin. Een held zijn is iets wat velen willen, maar is de rol van anti-held niet een veel menselijkere rol?”

">