Back to programme

Jeroen Janssen

The Oasis, Theater aan het Spui

Het werk van Jeroen Janssen is geïnjecteerd met een flinke dosis menselijkheid. Zijn projecten bevatten levensverhalen en reisverhalen waarin je verschillende culturen en volkeren tegenkomt. Janssen is een stripartiest en illustrator afgestudeerd aan het Saint-Luc Art Instituut in Ghent. Hij begon met striptekenen toen hij woonde en werkte als leraar in Nyundo, Rwanda in de jaren 90. Rwanda is een grote inspiratiebron geweest voor zijn werk. Zijn eerste lange en prijswinnende strip Muzungu, Sluipend Gif in Rwanda gaat over de burgeroorlog die zich daar afspeelde. Ook zijn periode als docent zelf komt aan bod in zijn werk. Abadaringi gaat over de kunstschool waar hij werkte. Terwijl hij wisselt tussen rauwe schetsen van stedelijke taferelen en kleurrijke landschappen, portretteert hij  de mensen die er waren voor de Rwandese genocide. Zijn expressionistische stijl geeft lezers het gevoel dat zij er zelf zijn, terwijl hij hen tegelijkertijd herinnert aan het feit dat ze slechts bezoekers zijn.

Jeroen werkte vaak samen met auteur Pieter van Oudheusden, samen schuwden ze er niet voor om moeilijke onderwerpen aan te snijden. Lokale indrukken zijn een grote inspiratiebron. Hun samenwerkingen omvatten verhalen geïnspireerd door Afrikaanse fabels en volksvertellingen, samengebracht in Bakamé (2003), De Grote Tovenaar: De kruisweg van Mpyisi (2007) en De Wraak van Bakamé (2010).

Zijn latere werken breiden zich uit naar het gebied van de graphic documentary. Een van zijn meest recente publicaties is een ode aan de laatste inwoners van Doel, een spookstad in de polder. Ze klampen zich moedig vast aan hun levens ondanks een enorm bouwproject wat boven hun hoofd hangt, en wat hun dorp op dreigt te slokken.