Back to programme

Jack Underwood

The Oasis, Theater aan het Spui

Jack Underwood is een abstracte woordkunstenaar wiens gedichten voelen als delen van een gesprek dat je maar half meekrijgt zonder dat je er enige achtergrondkennis van hebt. Het is zijn talent om je te laten stoppen met waar je mee bezig bent en je aandacht te trekken met alledaagse gevoelens. 

Underwood vraagt jonge dichters om zich voor te stellen dat “je gedicht een totale vreemde [is] die rondloopt in een supermarkt en mensen op de schouder tikt om hun dag te verstoren”. Hoe pak je je lezer met de paar woorden? Een gedicht is niks zonder het publiek, en zo wordt poëzie meer een dialoog in plaats van een monoloog.

Dagelijkse overpeinzingen komen vaak voor in Underwood’s werk, hij giet ze in rare vormen, waardoor ze niet op hun plaats lijken en constant veranderen. Een beetje alsof het gedicht wegrent met je gedachtes. Zijn bundel Happiness behandelt sensaties, van zo normaal als een hardgekookt ei snijden tot overheerdende zoals de aanwezigheid van de dood in ons dagelijks leven. Schrijven over zulke dagelijkse dingen brengt gedichten tot leven, doordrenkt ze met een gevoel van ‘nu meteen’. Underwood vangt de dingen die onze gedachtes vasthouden, vaak met behulp van een aardige dosis zelfspot.

">