Back to programme

Hannah Sullivan

The Oasis, Theater aan het Spui

Hannah Sullivan is literatuurwetenschapper, heeft een Ph.D in Engelse en Amerikaanse literatuur en is geïnteresseerd in hoe auteurs schrijven en reviseren. Ze bestudeert het proces van innovatie en hoe stijl opnieuw geïnterpreteerd kan worden.

Haar eerste boek, The Work of Revision, onderzoekt het ontstaan van grote klassiekers in het Engelstalig modernisme: de fictie van Henry James, Ernest Hemingway, James Joyce en Virginia Woolf, en poëzie van T. S. Eliot en W. H. Auden. Ze linkt de ontwikkeling van de typemachine aan een gedurfde verandering in literaire stijl en lengte.

Onlangs debuteerde ze met haar eerste gedichtenbundel, waarin lengte ook een interessante factor is. Three poems bestaat, zoals de titel vertelt, uit slechts drie werken. De gedichten zijn echter veel langer dan conventionele moderne poëzie. Het eerste gedicht gaat over New York, de tweede gaat over herhaling en de derde gaat over de dood van een vader en de geboorte van een kind. Door de drie gedichten heen, wisselt haar stijl, van beschouwend naar satire, en van komedie tot tragedie. Daarnaast gebruikt ze verschillende vormen, stukken prozagedichten en onregelmatige rijmschema’s. Grote delen zijn geschreven in de tweede persoon maar soms maakt ze een uitstap naar de eerste persoon.

Haar oog voor detail en perspectief is wat deze drie gedichten zo sterk maakt. Ze bespreekt alles, van fragmentarische indrukken tot een hartgronding verslag van verlies en rouw, op een intieme manier. Door de volgorde van de verhalen gaat de lezer zich steeds meer naar binnen keren – van een grote stad, naar thuiskomen, naar het ervaren van veranderingen in intieme familie dynamieken, en dat alles vanuit een uniek perspectief.

">