Back to programme

Guy Van Nueten

Heartbeat Hotel, Theater aan het Spui

Pianist Guy Van Nueten kon eerder noten lezen dan letters en hij heeft sindsdien altijd muziek gemaakt. Zijn talent is veelzijdig. Tijdens zijn tienertijd raakte hij geïnteresseerd in pop- en rockmuziek en na zijn studie werd hij was frontman bij The Sands waar hij de bekende hit April and June schreef. Daarna ging hij naar het conservatorium om compositie en harmonie te studeren. “Vroeger speelde de piano met mij, nu speel ik piano.” 

Van Nueten heeft veel muziek gemaakt voor film, dans en theater, maar is ook als uitvoerder en/of arrangeur te horen op albums van dEUS, Zita Swoon en Admiral Freebee. In de herfst van 2009 bracht Van Nueten Merg uit, een hedendaags klassiek soloalbum met verwijzingen naar onder andere barok en zijn held Johann Sebastian Bach, en met songtitels als Adagio niet in B, Agressie Var.1 en Impro De Vrucht. In 2013 verscheen de opvolger Pacman en dit jaar komt Contact uit, waarmee hij zijn solo piano trilogie voltooid.

Van Nueten over zijn eerste plaat uit de trilogie: “Alles is ook in één keer opgenomen. Er is bijna niet geknipt en geplakt. Ik wilde een momentopname, iets authentieks en fris. Bij popmuziek duren de opnames ellenlang, omdat de muziek vooral in de mix wordt gemaakt. Ik wilde een puurheid, een directheid bereiken. Als je een jaar werkt aan een cd, wat blijft er dan over? Als ik de radio aanzet, hoor ik veel dingen die platgeproduceerd zijn, griezelig perfect. Het is een van de redenen waarom ik van de muziek van de jaren zestig en zeventig hou: die muziek leeft, ze zit vol fouten. De muzikanten hebben echt samen in een ruimte die liedjes gespeeld.”

">
">