Back to programme

Fantastic Negrito

The Raven, Theater aan het Spui

Fantastic Negrito is een meedogenloze grootmacht wiens sounds je dwingen om vol overgave te dansen. Zijn band combineert rauwe inhoud met onberispelijke uitvoering, zowel ritmisch als melodieus.

Xavier Dphrepaulezz werkte zich op van weggelopen kind uit Massachusetts tot gevierde Grammy winnaar. Voordat hij zijn Fantastic Negrito persona aannam op 45-jarige leeftijd, leidde hij een leven van pleegfamilies, kleine criminaliteit, een wankele R&B carrière, een ingrijpend auto ongeluk, illegale nachtclubs en vaderschap, om maar wat te noemen. Zijn carrière sloeg om toen hij Fantastic Negrito werd, en hij zijn publiek bij de ziel greep met een psychedelische mix van neo-soul, blues en rock. Zijn teksten spreken tot de woede in mensen, en spoort ze aan om te voelen, te spreken, en om positiviteit de wereld in te sturen. Voor zijn eerste album, The Last Days of Oakland, won hij een Grammy voor Beste Moderne Blues Album. Nu presenteert hij zijn tweede album, Please Don’t Be Dead. Blues, soul en funk klinken in experimentele songs, uptempo hymnes en heldere ballades. Dphrepaulezz refereert in de titel naar zijn zoon, en zijn zorg dat hij leeft in een Amerika waar er een oorlog tegen zwarte jeugd woedt.

‘Ik maak mijn muziek voor mijn kinderen’, zegt hij, ‘Als er iets met mij gebeurt, zou het een soort blauwdruk zijn, een betuiging, een filosofie die ik achter kan laten om hen te helpen zich door deze waanzin te navigeren. We leven in deze eeuw van angst, waar alles een soort vreemde heksenjacht is, en mensen zich hebben ingegraven in hun ideologie’.

Zijn songs benaderen zijn angstgevoel met onbeschaamde provocatie, en eisen te feesten, te dansen, en te creëren.

">