Back to programme

Douglas Firs

The Raven, Theater aan het Spui

Het nieuwste album van de Belgische Indieband Douglas Firs, onder leiding van Gertjan van Hellemont, is geschreven tijdens een trip van 6 weken door Canada en New York. Het album gaat onder andere over de keuzestress waar millennials mee te kampen hebben. De eerste single Shine ‘em up Sadie is geïnspireerd door het verhaal van de Baldizzi familie en de worstelingen van Italiaanse immigranten in New York in 1929, het is een goede voorproef van een nieuw geluid: upbeat en net een beetje anders.

Van Hellemont heeft veel geluisterd naar de muziek van My Morning Jacket, John Grant en Ray Lamontagne en heeft zich laten inspireren door het geluid van de synthesizers. Terwijl hij in Montreal verbleef, nam hij contact op met synth-wizard Senne Guns om te vragen of hij de synthesizers wilde spelen voor zijn nieuwe album; hoewel zijn verzoek wat tegenstrijdig was: ‘Ik wil synths, maar ze mogen niet klinken als synths.’. Uiteindelijk heeft hij Guns de vrije ruimte gegeven, en dat is waar de magie is ontstaan.

“This music is about a whole generation – mine – that’s struggling with what they should be doing right now. I have among my friends a psychologist who really wants to be a marine biologist, a company spokesperson who believes he should be a writer and a lawyer who’d prefer to be a graphic designer. And the worst thing of it all: it’s all possible. But how can you know?”

">