Back to programme

Byron Rich

The Oasis, Theater aan het Spui

Byron Rich is een kunstenaar, professor en docent uit Canada. Met zijn wetenschappelijke, maar volledig hypothetische projecten, onderzoekt hij de relatie tussen techniek en de maatschappij. Hij kijkt naar hedendaagse trends en ethische kwesties, combineert biologie met techniek en robotica en zoekt tegelijkertijd de grens tussen realiteit en fictie op.

Tijdens zijn presentatie zal Byron meer vertellen over zijn ‘Microbiome Ark, of M-Ark’. Centraal staat de vraag: “Zullen wij onszelf in een apocalyptische toekomst overleven?” Stel je voor dat we de aarde helemaal hebben uitgeput, het is onbewoonbaar oord geworden. Een ei-vormige satelliet gevuld met microben draait duizenden jaren om de aarde heen. Langzaam verandert het klimaat en de aarde wordt weer bewoonbaar. Het ei stort op dat moment terug op de aarde en start een nieuw evolutieproces. Er ontstaat nieuw leven.

Op het eerste gezicht gaan Byron’s projecten over specifieke problemen waar we nu of in de toekomst mee te maken krijgen. Zoals; waarom heeft niet iedereen toegang tot anticonceptie? Hoe kunnen we wapengeweld verminderen? Maar deze vragen zijn simpelweg een portaal naar het ontdekken van wat schuilt er achter de sluier van onze heersende opvattingen. Byron probeert zijn publiek vragen over zichzelf en onze relaties tot elkaar en de wereld waar we in leven, en maakt daarbij gebruik van humor en speelsheid. 

‘My works attempt to forge a visual language urging viewers to consider the (role) the techno-sphere plays in their day-to-day lives, and demystify the processes by which the techno-sphere is made possible.’

">