Back to programme

Anthony Anaxagorou

The Oasis, Theater aan het Spui

Anthony Anaxagorou komt graag op voor diegenen die niet direct als dichter beschouwd worden. The Independent beschrijft hem als ‘een zeer vakkundige, onconventionele, onbaatzuchtige dichter die graag de dichters van morgen dient’. 

Anthony gebruikt zijn woorden om de huidige autoriteit te ondermijnen, je zou misschien verwachten dat er boosheid zit in zijn stukken en optredens, zoals bij andere activistische artiesten, maar hij is rustig en beschouwend. Hij stelt zich kwetsbaar op en laat zijn onzekerheid en tekortkomingen zien, waardoor hij kunst maakt die aanzet tot denken en empathie.

Anaxagorou strijdt niet alleen met zijn worden, hij is ook actief in het zorgen voor mogelijkheden voor diverse dichters via het door hem opgerichte ‘Out-Spoken’, een poezienacht en die juist diegenen aanspoort die over het hoofd gezien worden door klassieke uitgevers. Zijn gedichten adresseren politiek, de maatschappij, ras, etniciteit, gender en klasse in duidelijke taal die zegt dat belangrijke politieke onderwerpen niet verstopt moeten worden achter een grotesk vocabulaire. Zijn werk This is Not a Poem is een voorbeeld van dit standpunt. Hij zegt: ‘Weet je wat; sommige problemen in de wereld overstijgen poëzie en het gedicht zelf kan zichzelf presenteren in zo’n simpele vorm, maar we maken het moeilijker om te benadrukken hoe verfijnd we zijn’.

">