Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Aminatta Forna

The Oasis, Theater aan het Spui

Landsgrenzen oversteken is geen punt voor Aminatta Forna. Ze is geboren in de buurt van Glasgow in Schotland, opgegroeid in Sierra Leone en het Verenigd Koninkrijk en heeft daarnaast gewoond in Iran, Thailand en Zambia. Ze gaat niet alleen zelf van plek naar plek, haar verhalen reizen ook. Het overgrote deel van haar boeken is vertaald in 18 talen en haar essays en verhalen zijn wereldwijd verschenen in vele tijdschriften en kranten. Naast haar geschreven werk en haar werk als professor aan de Bath Spa University waar ze creative writing doceert, maakt ze ook tijd voor haar humanitaire project in Sierra Leone.

Na haar memoir over het leven van en de moord op haar vader The Devil that Danced on the Water (2002) en haar goed ontvangen boeken Maanshaduw (2006), Fantoomliefde (2011) en Het huis met de schaduw (2013), werd haar nieuwste titel De paradox van geluk verkozen als beste boek van 2018 door verschillende kranten en tijdschriften waaronder de Washington Post en Vanity Fair. In plaats van schrijven over Africa vanuit een Westers perspectief, besloot Forna precies het tegenovergestelde te doen. Ze draait de ‘white gaze’ om door de Ghanese psychiater genaamd Attila te creëren en hem de Britten, de Britse cultuur en het waardesysteem te laten analyseren. “It was about asking westerners, in particular, to think about the way they live and treat each other. I just wanted to take Attila for a walk in London.”

Over waarom het verhaal zich afspeelt in London zegt Forna in een interview: “It’s the proximity of everything that is so interesting in London, the most powerful live next to those with no rights. Immigrants work in the places where people who rule the whole country live their lives. Richest and poorest, animals and humans, side by side.” Het is een boek dat veel ideeën tegenover elkaar zet. Een verhaal over verlies en veerkracht, rouw en geluk en vooral: verbonden zijn met elkaar en gedeelde inzichten hebben. 

In overeenstemming met de sociale thema’s uit haar boeken, startte Forna in december 2002 het Rogbonko Project. Rogbonko is een dorp van 500 mensen in centraal Sierra Leone en werd in de jaren 20 opgericht door Forna’s grootvader. Sierra Leone was en is nog steeds een van de mooiste landen die Forna bezocht heeft, helaas werd het land tijdens haar jeugd bestuurd door corrupte regimes. Tijdens de burgeroorlog die in 1999 begon, hadden rebellen de macht over Rogbonko, waarna ze het ooit bloeiende dorp in een wanhopige staat achterlieten in 2002. Om te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt, bouwden Forna en de bewoners van het dorp de Rogbonko Village School in 2003. Vandaag de dag draait het gebouw op zonne-energie en heeft de school vijf klaslokalen, een bibliotheek en volgen er ongeveer 200 kinderen les. Daarnaast runt de school ook een alfabetisering programma voor volwassenen waarbij deelnemers ook worden getraind in allerlei andere vaardigheden. Het Rogbonko Project is volledig zelfsturend en schept een veilige omgeving voor de deelnemers om via scholing hun dromen te kunnen volgen en zich in te zetten voor de toekomst van hun land. 

">

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.