Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.

Back to programme

Alfred Birney

The Oasis, Theater aan het Spui

Alfred Birney is een telg uit een roemruchtige plantersfamilie: De Birnies; een Indische familie uit Deventer. 

Hij won in 2017 de Libris Literatuur Prijs met het boek, De tolk van Java, gebaseerd op Birney’s eigen ervaring met zijn vader. Het verhaal geeft een uniek perspectief op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949), en legt de afstotelijke Nederlandse koloniale geschiedenis bloot. Birney’s vader, half Schots-Nederlands en half Chinees-Indonesisch, werkte als tolk en stond aan de kant van de Nederlanders tijdens de oorlog. Na een carrière vol brute ondervragingen en het vermoorden van vrijheidsstrijders, startte hij een familie in Nederland waar zijn geschiedenis van misbruik zich herhaalde. Birney’s verslag hiervan is gedetailleerd beschreven in het boek. Een Magnum Opus, het heeft meerdere prijzen gewonnen en kwam vier weken lang op nummer 1 te staan in de Bestsellerlijsten. Er wordt op dit moment gewerkt aan een theaterproductie, gebaseerd op het boek.

Birney heeft zijn succes als lichtelijk overweldigend ervaren, in een interview in De Volkskrant vertelde hij dat hij niet gewend was een beroemd zijn, en dat hij daar nog ervaring mee op zou moeten doen zodat hij met de pers en alle andere aandacht om kan gaan.

In 2018 bracht Birney twee nieuwe boeken uit. In De fenomenale meerval en andere verhalen is een gevarieerde en toegankelijke collectie van zijn mooiste verhalen. Door de verhalen heen verschijnt regelmatig een mysterieuze meerval, als symbol voor de zoektocht naar liefde en het mysterie van een onbereikbare vrouw. Het andere boek, Radio Monte Carlo, gaat over Michael, een verdwaalde reiziger, gevangen in de turbulentie van het leven van zijn ouders. Radiostations met exotische namen laten hem ontsnappen naar droomwerelden, en sturen hem daarna steeds opnieuw direct weer terug naar de harde realiteit.

">

Lees het boek

Haal alles uit je bezoek aan Crossing Border en lees alvast het boek. Je kunt hem online bestellen bij onze favoriete boekverkoper Van Stockum. Tijdens het festival hosten zij ook signeersessies met de auteurs.